Συνεχίζονται οι επαφές στο ΥΠΟΙΚ με την τρόικα – Ανοικτά πολλά μέτωπα

Αλλεπάλληλες συναντήσεις θα έχουν σήμερα, στο υπουργείο Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας, καθώς «επιταχύνονται» οι διαπραγματεύσεις, εν όψει της αναχώρησης των εκπροσώπων των δανειστών από την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, θα γίνουν οι εξής συναντήσεις της τρόικας:

Στις 11:00, με τον εθνικό συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Ιωάννη Τέντε

Στις 12:00, οι επικεφαλής της τρόικας θα μετάσχουν στη συνεδρίαση του συμβουλίου για το ιδιωτικό χρέος (από ελληνικής πλευράς, μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης, καθώς και εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών)

Στις 14.00, με τον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο

Στις 15.00, με τον υπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Στις 16.00, με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση

Ενδέχεται, να ακολουθήσει (στις 18.00) συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Καρασμάνη, ενώ κλιμάκια των δανειστών θα μεταβούν και στην ΕΛΣΤΑΤ.

Εν τω μεταξύ, τη χρυσή τομή για τα κόκκινα δάνεια αναζητά η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κεντρική τράπεζα απέκλεισε τη δημιουργία μιας bad bank στην οποία θα συγκεντρωνόταν το σύνολο των κόκκινων δανείων των τραπεζών και απορρίπτει κατηγορηματικά μία γενική ρύθμιση οφειλών.

Και αυτό γιατί σε μία τέτοια περίπτωση ο κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα θα ήταν μεγάλος καθώς θα οδηγούσε και τους συνεπείς δανειολήπτες να σταματήσουν να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους.

Στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος εργάζονται συντονισμένα με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης στο σχεδιασμό των αλλαγών του πτωχευτικού κώδικα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών υπέρ των τραπεζών.

Παράλληλα, μελετώνται οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν τον εξωδικαστικό διακανονισμό ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις τράπεζες, ενώ με την ίδια ρύθμιση θα δοθεί η δυνατότητα στους πιστωτές που έχουν χορηγήσει κυρίως προς επιχειρήσεις μεγάλα δάνεια και έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους την πλειοψηφία των χορηγήσεων στη συγκεκριμένη επιχείρηση να παίρνουν τις αποφάσεις.

Όλες οι κινήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της διϋπουργικής επιτροπής ιδιωτικού χρέους, στην οποία συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας και οι τραπεζίτες.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει σήμερα, Τρίτη το μεσημέρι και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνάντηση με την τρόικα, η οποία θα μείνει στην Αθήνα, συνεχίζοντας τον έλεγχό της.

Πάντως, την ίδια ώρα πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα έως τα τέλη Αυγούστου ώστε η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει χωρίς εκκρεμότητες.

Στόχος που κατά πολλούς, όχι μόνο στην αντιπολίτευση, θεωρείται μαξιμαλιστικός αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ρίξει στο τραπέζι θέματα όπως το δημοσιονομικό κενό για την επόμενη διετία, τα «κόκκινα» δάνεια, τα οικονομικά των ταμείων, η ρύθμιση των οφειλών, οι αλλαγές στο εργασιακό κ.ά.