Συνεχίζεται η «κόντρα» για τον Μητροπολιτικό θρόνο Κιτίου

Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ των ομάδων υποστηρικτών του Αρχιμανδρίτη Ευμένιου και του Επισκόπου Αρσινόης Νεκτάριου με φόντο τις εκλογές για τον Μητροπολτικό θρόνο Κιτίου.

Η ομάδα στήριξης Αρχμανδρίτη Ευμένιου απέστειλε δύο φορές επιστολή στον υπεύθυνο εκλογών της Ιεράς Αρχιεπσικοπής, Γιάννο Χαριλάου, όπου ζητούσαν να επέμβει για τη δημοκρατικότητα των εκλογών. (ΔΕΙΤΕ ΠΙΟ ΚΆΤΩ ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ).

Σήμερα με νέο δελτίο τύπου απευθύνται στην ομάδα στήριξης Επισκόπου Νεκταρίου και αναφέρουν τα πιο κάτω:

«Διαβάσαμε με ιδιαίτερη προσοχή τη χθεσινή ανακοίνωση της Ομάδας Υποστήριξης της Υποψηφιότητας του Αρσινόης Νεκτάριου.

Συμφωνούμε απόλυτα με τη θέση πως πρέπει να πρυτανεύσει η αγάπη και ο αλληλοσεβασμός. Αλλά πάνω από όλα και η ειλικρίνεια.

Για τον λόγο αυτό και για να μην αιωρείται οτιδήποτε σε βάρος οποιουδήποτε, καλούμε τον Θεοφιλέστατο Χωρεπίσκοπο Αρσινόης Νεκτάριο , προσωπικά ,δημόσια και με ευθύτητα να δηλώσει :

1. Εάν έχει δώσει οδηγίες σε ιερείς της Μητρόπολής μας να απαγορεύσουν στον ανθυποψήφιό του, Αρχιμανδρίτη Ευμένιο ,να εισέρχεται ή και να λειτουργεί σε ναούς της Μητρόπολης.

2. Εάν έχει δώσει οδηγίες σε ιερείς της Μητρόπολής μας , να επιτρέπεται η διανομή διαφημιστικού υλικού μόνο της δικής του υποψηφιότητας και να απαγορεύεται αντίστοιχα του ανθυποψηφίου του

3. Εάν έχει δώσει οδηγίες σε ιερείς της Μητρόπολής μας να αναγιγνώσκουν εντός των Ναών εγκυκλίους στήριξης της υποψηφιότητάς του και μόνο.

Ο λαός θέλει να ακούσει από το στόμα του κάθε υποψήφιου τη δική του θέση. Με ειλικρίνεια, και ευθύτητα. Πόσο δε όταν αναφερόμαστε στον μελλοντικό Μητροπολίτη Κιτίου.

Αναμένουμε τη δήλωση του Θεοφιλεστάτου Αρσινόης Νεκτάριου.»

«Κύριο
Γιάννο Χαριλάου
Διευθυντή Ελεγκτικού Τμήματος
Εκκλησίας της Κύπρου και
Γενικό Υπεύθυνο Εκλογών

Κύριε Χαριλάου,

Μετά λύπης μας παρατηρούμε πως έχουν παρέλθει 48 ώρες από την αποστολή της επιστολής μας ημερομηνίας 15 Ιουλίου και δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία απάντηση.

Την ερχόμενη Κυριακή 21 Ιουλίου οι πιστοί θα μεταβούν στους Ιερούς Ναούς της Μητρόπολης Κιτίου για να εκκλησιαστούν , να ακούσουν τη θεία λειτουργία και να προσευχηθούν. Για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να αναγκαστούν να διέλθουν των πανό και να λάβουν το διαφημιστικό και προωθητικό υλικό της υποψηφιότητας του Αρσινόης Νεκτάριου.

Για να ανάψουν ένα κερί πρέπει να πάρουν πρώτα από το παγκάρι τα έντυπα υποστήριξης του Αρσινόης Νεκτάριου. Για να ακούσουν το κήρυγμα του Κυρίου πρέπει πρώτα να ακούσουν και τη διακήρυξη υποστήριξης του Αρσινόης Νεκτάριου. Και τέλος πριν να πάρουν το θείο αντίδωρο πρέπει πρώτα να λάβουν τις οδηγίες για τον τρόπο ψηφοφορίας του Αρσινόης Νεκτάριου. Τέλος εάν διανοηθεί κάποιος να δώσει φυλλάδιο έξω από την εκκλησία υπέρ άλλου υποψηφίου τότε θα προπηλακιστεί και θα απειληθεί από τον ιερέα της ενορίας με καταγγελία στην αστυνομία.

Όλα αυτά μήπως αποτελούν για εσάς εφαρμογή δημοκρατικών διαδικασιών;

Τελικά υπάρχει ή δεν υπάρχει Γενικός Υπεύθυνος Εκλογών;

Εφαρμόζονται ή δεν εφαρμόζονται οι πρόνοιες του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου;
Πότε θα αναλάβει επιτέλους κάποιος την ευθύνη για αυτόν τον βάναυσο στραγγαλισμό της δημοκρατίας, την ανελέητη προσπάθεια χειραγώγησης της ελεύθερης βούλησης των ανθρώπων και τον διασυρμό της Αγίας Εκκλησίας μας;

Σημειώνουμε πως με δική σας απόφαση, οι συγκεκριμένοι Ναοί αποτελούν και τα εκλογικά κέντρα της εκλογικής διαδικασίας.

Πάρα πολλοί ιερείς μας δηλώνουν πως όλα αυτά γίνονται με οδηγίες του Αρσινόης Νεκτάριου και εάν λάβουν άλλη οδηγία τότε άμεσα θα αφαιρέσουν όλα τα πανό και τα προεκλογικά έντυπα που «κοσμούν» σήμερα του ναούς της Μητρόπολής μας.

Πότε θα δοθεί επιτέλους αυτή η οδηγία;

Μήπως μετά τις 28 Ιουλίου;
Εμείς δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον αγώνα μας. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τις χιλιάδες των συμπολιτών μας, της Μητρόπολης Κιτίου, που στηρίζουν την αλλαγή. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε να καταγγέλλουμε τα όσα αντιδημοκρατικά λαμβάνουν χώρα στη Μητρόπολή μας.

Ο Λαός της Μητρόπολη Κιτίου θα δώσει απάντηση στις 28 Ιουλίου. Και αυτή πέραν πάσης αμφιβολίας θα είναι καταπελτική και ηχηρότατη.

Από εσάς ζητούμε το αυτονόητο. Να περιφρουρήσετε τη δημοκρατική διαδικασία και να διαφυλάξετε το κύρος της Εκκλησίας. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Με εκτίμηση

Κοινοποίηση
Πρόεδρο και Μέλη Ιεράς Συνόδου
Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου