Συνεχίζεται η άνοδος στην τιμή του χρυσού λόγω παγκόσμιας ανησυχίας για τον κορωνοϊό

Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς η κρίση του κορωνοϊού συνεχίζει να παραγάγει επιπτώσεις και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση σχετικά με τις πιθανότητες νέων προσβολών σε ανθρώπους, εκτός Κίνας.

Ο αριθμός των θανάτων από το ξέσπασμα του ιού ως τώρα έχει ξεπεράσει τα 900 και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρέγιεσους, εξέφρασε την ανησυχία του για την εξάπλωση από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν ιστορικό ταξιδιών στην Κίνα. «Είναι πιθανό να βλέπουμε μόνο την άκρη του παγόβουνου», είπε χαρακτηριστικά.

Η Αγγλία ανέφερε τέσσερις ακόμα περιπτώσεις, προειδοποιώντας για επικείμενη απειλή σχετικά με τη δημόσια υγεία. Ακολούθησε η είδηση ότι η ασθένεια εξαπλώνεται στο βασικό εμπορικό κέντρο της Ασίας, τη Σιγκαπούρη.

Ο χρυσός διαπραγματεύεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τον αντίκτυπο της ασθένειας στην παγκόσμια ανάπτυξη και την όποια προθυμία για ανάληψη ρίσκου, αν και τις ανησυχίες σχετικά με την ασθενέστερη φυσική ζήτηση χρυσού στην Κίνα, παράγοντες οι οποίοι περιορίζουν τα κέρδη.

Οι επιπτώσεις του ιού παρουσίασαν έναν «νέο κίνδυνο» στις προοπτικές, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, και το ζήτημα θα το βρούμε μπροστά μας, όταν ο πρόεδρός της, Τζερόμ Πάουελ εμφανιστεί σε δυο ημέρες στο Κογκρέσο για ακρόαση.

«Ο χρυσός έχει λάβει με κάθε τρόπο ικανοποιητική στήριξη και το γεγονός ότι βλέπουμε για άλλη μια φορά τη φούσκα να μεγαλώνει, υποδηλώνει ότι αυτές οι ανησυχίες αυξάνονται», δήλωσε ο Μάικλ Μακάρθι, επικεφαλής της του τμήματος στρατηγικής για την αγορά στην CMC Markets.

Η τιμή του χρυσού στο Χρηματιστήριο (spot gold) σημείωσε άνοδο 0,2% κι έφτασε τα 1.572,89 δολάρια στις 11:01 το πρωί στο Λονδίνο, καθώς οι μετοχές υποχώρησαν και το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα έναντι ενός καλαθιού των κυριότερων ανταγωνιστικών του νομισμάτων μετά από τρεις ημέρες κερδοφορίας.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν μειώσει τα ριψοκίνδυνα στοιχήματα σε χρυσό, με τις μακρόχρονες καθαρές θέσεις να πέφτουν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως δείχνουν τα εβδομαδιαία στοιχεία για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Ακόμα, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία έδειξε ότι οι συμμετοχές σε χρηματιστήρια διεθνώς, που υποστηρίζονται από ράβδους χρυσού, έχουν εκταθεί σε αριθμό – ρεκόρ.

«Υπάρχει ακόμα μεγάλη δυνατότητα για τους επενδυτές να αγοράσουν χρυσό φέτος», δήλωσε ο Μπέντζαμιν Τζόουνς, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής στην State Street, σε συνέντευξη στο Bloomberg TV.