Συνεχίζει τις δηλώσεις ο Κιττής

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, θα ζητήσει από Δευτέρας ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, Στάθης Κιττής, προκειμένου ο ίδιος και τα Μέλη του Συμβουλίου να τον ενημερώσουν και “να λυθούν κάποιες παρεξηγήσεις, που πιθανόν να έχουν προέλθει από παραπληροφόρηση”, όπως ανέφερε με δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

“Ίσως”, πρόσθεσε ο κ. Κιττής, “έτσι να βρεθούν και τρόποι και, εάν η επιθυμία είναι ακριβώς αυτή που έχει εκφράσει η Κυβέρνηση, να βρούμε τρόπους ομαλής μετάβασης σε ένα νέο Συμβούλιο, σε σύντομο χρόνο και όχι μακρό, να το συζητήσουμε και να πάμε προς εκείνη την κατεύθυνση, ανεξαρτήτως του εάν υπάρχουν έρευνες, οι οποίες θα προχωρήσουν, να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και, όπου υπάρχουν ευθύνες, ας αποδοθούν”.

Ερωτηθείς  για τα θέματα της σημερινής πολύωρης συνεδρίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΤΗΚ και για τη χθεσινή επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη για να μην προχωρήσουν στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης για υπογραφή συμβολαίων ή άλλα έργα, ο κ. Κιττής δήλωσε ότι “ένα από τα θέματα ήταν το μέρισμα προς την Κυβέρνηση, όπως είχε ζητήσει με επιστολή του ο Υπουργός Οικονομικών”.

“Πρόκειται”, όπως ανέφερε ο κ. Κιττής, “για ποσοστό επί των ετησίων κερδών, όπως καθορίζεται με περυσινή νομοθεσία της Βουλής ως το 50% των κερδών μας που μπορεί να παίρνει πλέον η Πολιτεία και ο Υπουργός ζητεί 38 εκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη του 2011”.

“Όμως”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΑΤΗΚ, “λόγω των προβλημάτων της οικονομίας μας υπήρξε απομείωση περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων και άλλων στοιχείων, αυτά αφαιρούνται από τα κέρδη, συμφώνως των λογιστικών πρακτικών, επομένως τον καλέσαμε για να συζητήσουμε, διότι πάντα η παραχώρηση αυτού του μερίσματος γίνεται κατόπιν διαβούλευσης, όπως ορίζει ο νόμος, του Υπουργού με τη Διοίκηση του οργανισμού και είχα στείλει γράμμα στον Υπουργό εδώ και πολύ καιρό για τη σχετική διαβούλευση επί του θέματος”.

“Άλλο θέμα της σημερινής συνεδρίας”, συνέχισε ο κ. Κιττής, “ήταν αυτό των πειθαρχικών ερευνών που είχαμε διατάξει εδώ και αρκετό καιρό και αφορούσαν εκείνες τις γνωστές υποθέσεις με τα καύσιμα και για κάποια στέγαστρα και στις έρευνες αυτές υπήρξε κατάληξη σε συμπεράσματα”.

Κληθείς  να διευκρινίσει περαιτέρω το τί και ποιους αφορούσαν οι έρευνες αυτές, ο κ. Κιττής δήλωσε ότι “επρόκειτο για καύσιμα, τα οποία χρησιμοποιούσαν υπηρεσιακοί λειτουργοί οι οποίοι είχαν αυτοκίνητα της cyta και που βρέθηκε απο την εσωτερική μας ελέγκτρια ότι γινόταν αλόγιστη χρήση και, σε αρκετές περιπτώσεις, είχαμε διατάξει έρευνα από την περυσινή χρονιά”.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΑΤΗΚ, “η έρευνα ολοκληρώθηκε, το συμπέρασμα το στείλαμε σε νομικό σύμβουλο για να μας πει ποια πειθαρχικά και ενδεχομένως ποινικά αδικήματα διεπράχθησαν, έχουμε τις απαντήσεις και έχουμε αναθέσει στον Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί, για να αναλάβει και να διορίσει τα Πειθαρχικά Συμβούλια για εξέταση μιας προς μίαν των περιπτώσεων που προέκυψαν, ενώ μία ή δύο περιπτώσεις που εμπίπτουν στο επίπεδο του Συμβουλίου, ορίσθηκε τριμελής Επιτροπή από Μέλη του Συμβουλίου, για να προχωρήσει στην κλήση των υπαλλήλων που εμπλέκονται για να απολογηθούν μαζί με τους δικηγόρους τους, όπως δικαιούνται”.

Κληθείς να σχολιάσει δημόσιες αναφορές για καταχρήσεις όσον αφορά και τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα της cyta ο κ. Κιττής δήλωσε ότι “υπάρχει σε εξέλιξη μία έρευνα, την οποία ζητήσαμε εδώ και ένα περίπου έτος, προκειμένου να εξετασθούν πληροφορίες που εδόθησαν από το ίδιο το προσωπικό και για κάποιο συντεχνιακό στέλεχος το οποίο χρησιμοποιούσε υπηρεσιακό αυτοκίνητο”.

“Με βάση αυτές τις πληροφορίες”, είπε ο κ. Κιττής, “διατάξαμε να γίνει έλεγχος για όλους τους συντεχνιακούς προκειμένου να μη στοχοποιήσουμε κάποιον συγκεκριμένως και για να μάθουμε τι γίνεται ως προς τη χρήση υπηρεσιακών οχημάτων που διαθέτουν είτε ως υπηρεσία είτε ως συντεχνία”.

“Από την υπηρεσία”, είπε ο κ. Κιττής, “αποφασίσθηκε έρευνα για επτά στελέχη από τις πέντε συντεχνίες που λειτουργούν στη cyta, για να εξετάσουν το τι γίνεται και προέκυψε μόνον μία περίπτωση που αφορά τον Αλέκο Τρυφωνίδη, Γενικό Γραμματέα της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ”.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν απασχόλησε και αυτό το θέμα τη σημερινή συνεδρία του ΔΣ της ΑΤΗΚ, ο κ. Κιττής δήλωσε ότι “είναι κάτι που είχαμε από καιρού ζητήσει και μας είπαν ότι ετοιμάσθηκε τελικώς από την υπηρεσία και ότι θα έλθει ενώπιόν μας”.

Ως προς την επιστολή που έλαβε χθες από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Κιττής δήλωσε ότι “είχε να κάνει με ψευδείς πληροφορίες που εδόθησαν στον Πρόεδρο και φαίνεται ότι ήταν ο κ. Τρυφωνίδης και άλλοι ένας – δυο συντεχνιακοί με τους οποίους συνεργάζεται, επειδή είναι ενυπόγραφες επιστολές που δημοσιοποιήθηκαν και για αυτό το λέω”.

“Οι πληροφορίες αυτές έλεγαν ότι, δήθεν, εμείς”, είπε ο κ. Κιττής, “είχαμε συγκαλέσει αυτήν τη συνεδρία, για να προχωρήσουμε σε κατακύρωση προσφορών πολλών εκατομμυρίων ευρώ και, με την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη την οποία παρέλαβα εψές, ενημερωνόμουν ότι ελήφθη απόφαση και ότι εστάλη νομοσχέδιο στη Βουλή για δέσμευση κονδυλίων ώστε να γίνονται μόνον κατόπιν εγκρίσεως του Υπουργείου Οικονομικών και είναι γνωστό αυτό ότι έγινε με προχθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για όλα τα έργα και επενδύσεις που προγραμματίζαμε”.

“Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης”, είπε ο κ. Κιττής, “μου κοινοποιούσε την απόφαση αυτή και μου ζητούσε, με αυστηρό ύφος μάλιστα, να μην προβούμε σήμερα στην κατακύρωση οποιουδήποτε έργου”.

“Όταν διαπίστωσα και επιβεβαίωσα”, δήλωσε ο κ. Κιττής, “ότι δεν υπήρχε κανένα τέτοιο έργο στην ημερήσια διάταξη η οποία ευρίσκεται κοντά μας εδώ και δέκα ημέρες, ήταν πια φανερό ότι παραπλανήθηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου”.

Σε ερώτηση  εάν απάντησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημερώνοντάς τον για όλα αυτά, ο κ. Κιττής ανέφερε ότι απάντησε στον κ. Αναστασιάδη “με σημερινή επιστολή και με την ημερήσια διάταξη μαζί όπως την ετοίμασε η υπηρεσία και που είναι καταχωρημένη στα αρχεία της υπηρεσίας”.

“Ήθελα”, δήλωσε ο κ. Κιττής, “να τον ενημερώσω ότι ήσαν ψευδείς οι πληροφορίες και ότι παραπλανήθηκε από κάποιους και εμείς δεν πρόκειται να κατακυρώσουμε οποιοδήποτε έργο, εφ` όσον αυτή είναι η επιθυμία της Κυβέρνησης για τον προσεχή καιρό, όμως, από την άλλη, του έστειλα και την ατζέντα για να διαπιστώσει ότι παραπλανήθηκε και ότι λέω την αλήθεια”.

Όταν ερωτήθηκε κατά πόσον προβληματιζόταν για το ενδεχόμενο να επιδιώξει συνάντηση με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να δοθούν εκατέρωθεν οι αναγκαίες εξηγήσεις και να αρθούν ενδεχόμενες παρεξηγήσεις, ο κ. Κιττής δήλωσε ότι είναι πεποίθησή του “πως θα ήταν πρέπον και ίσως να ήταν καλύτερα να γινόταν εδώ και πολύ καιρό, οι εκπρόσωποι του Προέδρου ή το Υπουργικό Συμβούλιο και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να είχε καλέσει τη cyta”.

“Διότι”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΑΤΗΚ, “λογοδοτούμε σε αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο εμείς”.

“Αφού δεν έγινε αυτό, μήπως προτίθεστε εσείς να ζητήσετε συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη;” ήταν η αμέσως επόμενη ερώτηση, για να απαντήσει ο κ. Κιττής:

“Εγώ θα ζητήσω, ναι, οπωσδήποτε θα ζητήσω συνάντηση, μόλις επανέλθουμε όλοι πίσω διότι έχουν σχολάσει όλοι τώρα για το Σαββατοκύριακο, θα ζητήσω από τον Πρόεδρο να μας δεχθεί, εμένα, τα Μέλη του Συμβουλίου, ή όπως ο ίδιος αλλιώς πιστεύει, για να τον ενημερώσουμε για αρκετά πράγματα, να δώσουμε εξηγήσεις και να δούμε με ποιον τρόπο ο Οργανισμός προχωρεί και να λυθούν κάποιες παρεξηγήσεις, που πιθανόν να έχουν προέλθει από παραπληροφόρηση”.

Ίσως”, πρόσθεσε ο κ. Κιττής, “έτσι να βρεθούν και τρόποι και, εάν η επιθυμία είναι ακριβώς αυτή που έχει εκφράσει η Κυβέρνηση, να βρούμε τρόπους ομαλής μετάβασης σε ένα νέο Συμβούλιο”.