Συνεχίζει να βρίζει τους πάντες ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η διπλωματική διένεξη με την Ολλανδία δεν μπορεί να κλείσει με μια συγγνώμη και πως ενδέχεται να αναληφθούν περαιτέρω ενέργειες, μετά την αναστολή χθες από την Τουρκία των υψηλού επιπέδου διπλωματικών επαφών με την Ολλανδία.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Άγκυρα, ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ότι επιτίθεται στην Τουρκία με τον ίδιο τρόπο που η ολλανδική αστυνομία χρησιμοποίησε σκύλους και εκτοξευτήρες νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές έξω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ.

Ο Ερντογάν υποστήριξε πως η Μέρκελ «δεν είναι διαφορετική από την Ολλανδία» και κάλεσε τους Τούρκους μετανάστες να μην ψηφίσουν «την κυβέρνηση και τους ρατσιστές» στις επικείμενες εκλογές.

Οργή ντε Μεζιέρ

Η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει με τις «προκλήσεις» της κατά της Ευρώπης να εμφανιστεί «ως θύμα» ώστε να επηρεαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την επέκταση των εξουσιών του αρχηγού του κράτους, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

Οι τελευταίες επικρίσεις που διατυπώθηκαν από την τουρκική εξουσία «είναι παράλογες» και «δεν έχουν παρά έναν στόχο, να μπει η Τουρκία σε θέση θύματος για να προκαλέσει μια κίνηση αλληλεγγύης μεταξύ αυτών που εμφανίζονται ίσως επικριτικοί» αναφορικά με το αντικείμενο του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Απάντηση από τον εκπρόσωπο της Μέρκελ

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ απαντώντας στις κατηγορίες του Τούρκου προέδρου ότι η Γερμανία υποστηρίζει και κρύβει Κούρδους “τρομοκράτες” τις χαρακτήρισε “εμφανώς παράλογες”.

«Αξιότιμη κ. Μέρκελ, υποστηρίζεις τρομοκράτες» είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο “Α Haber”, βάζοντας για πρώτη φορά απευθείας στο στόχαστρο τη Γερμανίδα καγκελάριο.

«Η Γερμανία δεν λαμβάνει μέτρα κατά του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), αν και το έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση. Η Γερμανία κρύβει μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων» πρόσθεσε ο κ. Ερντογαν.

Η Γερμανία επέκτεινε πρόσφατα την ισχύουσα από το 1993 απαγόρευση τη Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) απαγορεύοντας την τοποθέτηση πορτρέτων του φυλακισμένου ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε δημόσιους χώρους, κάτι το οποίο επέκρινε ο -τουρκικής καταγωγής- συμπρόεδρος των Πρασίνων Τσεμ Εζντεμίρ.

Αποκρουστική παραποίηση της Ιστορίας οι δηλώσεις Ερντογάν…

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε σήμερα «αποκρουστική παραποίηση της Ιστορίας» τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη σφαγή 8.000 Μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο 1995 από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας.

«Συνεχίζει να δηλητηριάζει την κατάσταση», αντέδρασε ο ολλανδός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP. «Δεν θα πέσουμε σ’ αυτό το επίπεδο. Είναι εντελώς απαράδεκτο», πρόσθεσε. Ο Ερντογάν είχε αναφερθεί στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, την οποία οι ολλανδοί Κυανόκρανοι δεν είχαν καταφέρει να εμποδίσουν.

Επίσης δήλωσε ότι οι τουρκικές κυρώσεις κατά της ολλανδικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της διπλωματικής σύγκρουσης των δύο χωρών «δεν είναι κάτι το φοβερό», αλλά απλώς ανάρμοστες, αφού η Ολλανδία έχει περισσότερους λόγους για να είναι εξοργισμένη.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν σειρά διπλωματικών μέτρων, αλλά όχι οικονομικά μέτρα. «Από την άλλη πλευρά, συνεχίζω να βρίσκω παράξενο ότι στην Τουρκία κάνουν λόγο για κυρώσεις όταν βλέπουμε ότι εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε λόγους για να είμαστε πολύ οργισμένοι με όσα συνέβησαν το σαββατοκύριακο».

Η Τουρκία, εξοργισμένη από τον αποκλεισμό των υπουργών από προεκλογικές εκδηλώσεις στην Ευρώπη, κλιμάκωσε την διπλωματική κρίση αρνούμενη την επιστροφή στην Άγκυρα του ολλανδού πρεσβευτή και κατηγορώντας την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ότι «υποστηρίζει την τρομοκρατία».

Η Ολλανδία βρίσκεται στο στόχαστρο του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόφαση να εμποδιστούν δύο τούρκοι υπουργοί να συμμετάσχουν σε ολλανδικό έδαφος σε εκδηλώσεις υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την περαιτέρω ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.

Αφού χαρακτήρισε «ναζί» τα μέλη της ολλανδικής ηγεσίας, η Άγκυρα προχώρησε χθες το βράδυ στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων: η Τουρκία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Νουμάν Κουρτουλμούς, αρνείται την επιστροφή του πρεσβευτή Κιλ Κορνέλις βαν Ριζ «μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι που έχουν τεθεί».

Ανακοίνωσε επίσης της τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων υψηλού επιπέδου με την Ολλανδία. Ο τούρκος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η Τουρκία ζητεί την διεξαγωγή έρευνας για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, όπως η χρήση έφιππων αστυνομικών και αστυνομικών σκύλων για την αποκατάσταση της τάξης μετά τη διαδήλωση τούρκων μεταναστών στο προξενείο του Ρότερνταμ.