Συνεργατισμός τέλος – Η επόμενη μέρα

Όσα συνέβηκαν στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά τη συζήτηση της δέσμης μνημονιακών νομοσχεδίων που αφορούν τον Συνεργατισμό, δεν περιποιούν τιμή για το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Κακώς όμως η κριτική επικεντρώνεται σε όσους υποστήριξαν τις θέσεις τους με συνέπεια, σταθερότητα και σοβαρότητα. Κανονικά η κριτική έπρεπε να στραφεί κατά εκείνων που δεν διαπραγματεύτηκαν επιτυχώς με την Τρόικα (με βάση όσα οι ίδιοι προανήγγειλαν), δεν συνεννοήθηκαν επιτυχώς και εγκαίρως με την αντιπολίτευση και δεν επέτυχαν να υποστηρίξουν επιτυχώς τις πολιτικές τους αποφάσεις μέσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν την πλειοψηφία.

Η απαίτηση να αλλάξουμε εμείς θέση και τοποθέτηση για να στηρίξουμε τη δική τους απόφαση, τις ανεπάρκειες και τις αδυναμίες, είναι άκρως προσβλητική.

Εμάς η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη. Για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Κυπριακή Οικονομία δεν φέρουν ευθύνη οι Οικολόγοι. Εμείς προειδοποιήσαμε αλλά οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις – κατά καιρούς Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης – γελούσαν με τις προειδοποιήσεις μας. Ζούσαν στην υπερβολή και τη σπατάλη που τους πρόσφερε η επίπλαστη φούσκα της αλματώδους και χωρίς όρια ανάπτυξης.

Στο Συνεργατισμό συγκεκριμένα δεν ήταν οι Οικολόγοι που κατείχαν τις καρέκλες και μοίραζαν δάνεια και έκαναν χατίρια. Δεν ήταν οι Οικολόγοι που εισέπρατταν αδρές επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις από τα Συνεργατικά Ιδρύματα, ούτε ακάλυπτα δάνεια και διευκολύνσεις.

Το συνεργατισμό τον έφερε στην κρίσιμη νύκτα της 5ης Σεπτεμβρίου το αποτυχημένο πολιτικό σύστημα και οι φίλοι του, που πάντα αντιμετώπιζαν το Οικολογικό Κίνημα ως παρανυχίδα.

Ας μην αναζητούν τώρα αλλού ευθύνες για τα αποτελέσματα των πολιτικών τους συμπεριφορών.

Επί του προκειμένου, εμείς ως Οικολόγοι (από τις 2/8) σε σύσκεψη στο Προεδρικό, ζητήσαμε δύο βασικά πράγματα από την Κυβέρνηση, ως προϋπόθεση για στήριξη των νομοσχεδίων:

1η προϋπόθεση: Να εξασφαλιστούν οι απλοί πολίτες, τα εξαρτώμενα λόγω μη εξυπηρετούμενων και άλλων δανείων, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, από τον κίνδυνο να περάσουν σε χέρια κερδοσκόπων. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε πιο βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση τη χώρα και το λαό μας.

2η προϋπόθεση: Όσοι ευθύνονται για τη κακοδιαχείριση στο Συνεργατισμό να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Είναι νομίζω ξεκάθαρο στον καθένα, ότι το τελικό κείμενο των νομοσχεδίων δεν ικανοποιεί αυτές τις βασικές προϋποθέσεις. Βλέπετε για εμάς δεν ήταν πρώτη προτεραιότητα να κρατήσουν τα υφιστάμενα στελέχη του συνεργατισμού τις μετοχές τους ή να τις ανακτήσουν μετά από πέντε ή δέκα χρόνια. Για εμάς πρώτη μας έγνοια είναι οι απλοί άνθρωποι, τα νοικοκυριά και οι μικροεπιχειρήσεις.

Το πολιτικό σύστημα της χώρας μπορεί να νιώθει ανακούφιση για τη ψήφιση των νομοσχεδίων. Εμείς συνεχίζουμε να ανησυχούμε και να τρέμει η ψυχή μας για το μέλλον χιλιάδων ανθρώπων, οικογενειών και μικροεπιχειρήσεων, που κρέμεται η τύχη τους και η ζωή τους από τη διαχείριση του Συνεργατισμού, ο οποίος με τις χθεσινές αποφάσεις μετατρέπεται σε μια ακόμη εμπορική τράπεζα που θα λειτουργεί πλέον με τους σκληρούς κανόνες της αγοράς.