Συνεργασία: Οι τράπεζες να συνετιστούν στο θέμα των χρεώσεων

Συνεργασία: Οι Τράπεζες πρέπει να συνετιστούν αμέσως στο θέμα των χρεώσεων τους


Με αφορμή τις νέες απαράδεκτες χρεώσεις όλων σχεδόν των Τραπεζών (ως κανονικό καρτέλ δηλαδή), λαμβάνοντας υπόψη μας ότι έχει κόσμο που δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, δεν μπορεί ή δεν θέλει να χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο για τις Τραπεζικές συναλλαγές του, αναφέρουμε τα ακόλουθα.

Ενδεικτικά κάποιες από τις απαράδεκτες χρεώσεις αφορούν: -αλλαγή επιταγής στο ταμείο,    -επεξήγηση/δικαιολογία κατάθεσης, -μεταφορά χρημάτων σε διαφορετικό λογαριασμό της ίδιας Τράπεζας (στο κατάστημα), -κατάθεση επιταγής, -αλλαγή επιταγής της ίδιας Τράπεζας, -παραγγελία βιβλιαρίου επιταγών σε κατάστημα, -ελάχιστο όριο κατάθεσης σε προπληρωμένη κάρτα, -χρέωση σε κάθε πληρωμή λογαριασμού κοινής ωφελείας – ηλεκτρισμό, νερό, τέλη Δήμων κτλ.

Καλούμε όλες τις Τράπεζες να συνετιστούν και να αντιληφθούν ότι η σημερινή ύπαρξη και διατήρηση τους, οφείλεται στο γεγονός ότι η πολιτεία της στήριξε αρκετά. Οφείλουν σήμερα να δείξουν μεγάλη κατανόηση σε πολλά. Πρώτο, να χαλαρώσουν τους όρους δανεισμού για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Σωστός ο έλεγχος όμως υπάρχει τεράστια υπερβολή στους όρους δανεισμού και στους λεγόμενους δείκτες. Δεύτερο, να απαλείψουν αμέσως τις πιο πάνω επιπλέον χρεώσεις διότι αφορά ξεκάθαρααισχροκέρδεια με πρόφαση την τεχνολογία και το διαδίκτυο.Τρίτο, να επανεξετάσουν τις χρεώσεις των αναδιαρθρώσεων δανείων προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων, που όλοι μαζί αποτελούν τους καταναλωτές οι οποίοι και πρέπει να προστατευθούν.

Καλούμε την κύρια Εποπτική Αρχή – Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να παρέμβει καθηκόντως επιτέλους με τις κατάλληλες οδηγίες προς τις Τράπεζας τόσο για τους όρουςδανεισμού όσο και για τις απαράδεκτες χρεώσεις. Καλούμεταυτόχρονα τους αρμόδιους θεσμούς της πολιτεία όπως την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού και την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας να παρέμβουν αυτεπάγγελτα. Παράλληλα καλούμε τον Σύνδεσμο Εμπορικών Τραπεζών Κύπρου να διαβουλευτεί και να πιέσει τα Μελή του, βρίσκοντας λύσεις προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων, με το ίδιο σθένος που το έπραξε για τα διάφορα νομοσχέδια που αφορούσαν τα Μέλη του – δηλαδή τις Τράπεζες.

Εμείς ως Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, θα εγγράψουμε άμεσα το θέμα των διαφόρων χρεώσεων στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και να είναι σίγουρες οι Τράπεζες ότι αν συνεχίσουν με τις νοοτροπίες αυτές θα μας βρουν απέναντι τους.

Πρώτα οι πολίτες και μετά οι Τράπεζες!