Συνεργασία Ευρώπης – Κορέας για ανάπτυξη δικτύου 5G

Η Ευρώπη και η Νότια Κορέα υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη των μελλοντικών δικτύων 5G, σε συνδυασμό με την αξιολόγηση της επίδρασης στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και στο cloud computing.

Η Κοινή Διακήρυξη για τη Στρατηγική Συνεργασία στην Πληροφορική, τις Επικοινωνίες και τα δίκτυα 5G, που υπογράφηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κορεατικό Υπουργείο Επιστημών, προβλέπει την επένδυση εκ μέρους της ΕΕ 700 εκατομμυρίων ευρώ, τα επόμενα επτά χρόνια, στο 5GPPP (5th Generation Public Private Partnership).

Παράλληλα, βιομηχανίες προερχόμενες από την Ευρώπη πρόκειται να επενδύσουν έως και πέντε φορές περισσότερα χρήματα στον ίδιο τομέα. Η νοτιοκορεατική πλευρά προβλέπεται να επενδύσει στο 5G Forum.

Μελλοντικά, θα υπογραφεί ένα μνημόνιο κατανόησης ανάμεσα στο 5G Infrastructure Association της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 5G Forum της Νοτίου Κορέας. Στο 5G Infrastructure Association συμμετέχουν σαν μέλη εταιρείες όπως οι Alcatel-Lucent, Atos, Deutsche Telekom, Ericsson, Nokia, Orange, Telecom Italia, Telenor και Telefonica.

Το πρόγραμμα δημιουργίας δικτύων 5G δεν θα περιοριστεί απλά στην επίτευξη μεγαλύτερων ταχυτήτων πρόσβασης στο Διαδίκτυο, αλλά προβλέπεται να βοηθήσει στη δημιουργία «έξυπνων πόλεων», όπου κτίρια, οχήματα και υποδομές θα μπορούν να επικοινωνούν και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Πέρα από όλα τα παραπάνω, η συμφωνία προβλέπει και την εναρμόνιση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων που χρησιμοποιείται σήμερα. Η συμφωνία προβλέπει ότι τα πρώτα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης θα κάνουν την εμφάνισή τους περί το 2016-2017, ενώ τα μελλοντικά δίκτυα 5G αναμένεται να είναι εμπορικά διαθέσιμα μεταξύ των ετών 2020-2030.

Η συμφωνία υπογράφηκε στη Σεούλ, από τον Κορεάτη υπουργό Επιστημών, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών και Μελλοντικού Σχεδιασμού, κ. Mun-Kee Choi και την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνη για την Ψηφιακή Ατζέντα, κ. Neelie Kroes.