Συνεργασία εκκλησίας με το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την παραχώρηση γής

Τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να υλοποιηθεί η πρόταση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για παραχώρηση προς εκμετάλλευση από ανθρώπους που επιθυμούν χιλιάδων στρεμμάτων εκκλησιαστικής γης αναζητά η εκκλησία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με το αρμόδιο υπουργό ενώ ως πιο πιθανή λύση είναι η  Εκκλησία να μην παραχωρήσει τους τίτλους ιδιοκτησίας αυτών των εκτάσεων, αλλά να μην ζητά αντίτιμο από εκείνους που θα εκμεταλλεύονται τα κτήματά της.

Ένα από τα ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθεί είναι με ποιες προϋποθέσεις θα μπορεί κάποιος να αναλάβει την καλλιέργεια αυτών των εκτάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες τα όποια κριτήρια θα θεσπιστούν ανάμεσα στην εκκλησία και το υπουργείο αγροτικής Ανάπτυξης στα οποία θα περιληφθούν και  κοινωνικά κριτήρια.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του ανέφερε: Η Εκκλησία “στήριξε και θα στηρίζει πνευματικά και έμπρακτα την προσπάθεια του λαού μας για νέα αρχή και θα σταθεί αρωγός όπου μπορεί να ενισχύσει τον λαό μας. Είναι καιρός να αρθούν τα εμπόδια, ώστε αυτή η λίγη περιουσία πού απέμεινε στην εκκλησία να της επιτραπεί να την αξιοποιήσει προς όφελος του λαού μας. Όποιος επιθυμεί να εργαστεί στην ελληνική γη, συμβάλλοντας στη διατροφική επάρκεια της χώρας και στην ανάπτυξη σύγχρονων εξαγώγιμων προϊόντων καλλιέργειας και βοσκής, ας γνωρίζει ότι, όση λίγη γη ανήκει ακόμα στην εκκλησία, θα είναι στη διάθεσή του”.