Συνελήφθη ο «Ιησούς της Σιβηρίας» και οι στενοί του συνεργάτες

Συνελήφθη ο «Ιησούς της Σιβηρίας» και οι στενοί του συνεργάτες

Ο Βησσαρίων ή αλλιώς ο Ιησούς της Σιβηρίας, ο αρχηγός αίρεσης, που υποστηρίζει ότι είναι η μετενσάρκωση του Χριστού, θα μείνει προφυλαισμένος για 2 μήνες, ενώ αντιμετωπίζει κατηγορίες πρόκλησης βλάβης στους ακολούθους του.

Ο Σεργκέι Τόραπ,  πρώην τροχονόμος, εγκατέλειψε τη ζωή του και πήγε στα βάθη της Σιβηρίας, όπου πριν από 30 χρόνια περίπου δημιούργησε την αίρεσή του, την οποία ονόμασε Εκκλησία της Τελευταίας Διαθήκης και ζούσε απομακρυσμένος από τα κοινά έχοντας μαζί του περίπου 4.000 πιστούς.

Άνδρες ασφαλείας φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα και κρατώντας αυτόματα εισέβαλαν σε μία κοινότητα στο Κράσνογιαρσκ, στα βάθη της Σιβηρίας με στόχο τη σύλληψή του ενώ στον ουρανό πετούσε ελικόπτερο ανιχνεύοντας το έδαφος. Το δικαστήριο αποφάσισε την προφυλάκισή του έως τις 22 Νοεμβρίου, ημέρα της δίκης του, στην πόλη Νοβοσιμπίρσκ. Μαζί του συνελήφθησαν και οι στενοί του συνεργάτες. Η διερευνητική επιτροπή είπε ότι σκόπευε να κατηγορήσει τους ηγέτες της αίρεσης για την οργάνωση παράνομης θρησκευτικής οργάνωσης και για την πρόκληση σοβαρής βλάβης σε δύο ή περισσότερους ανθρώπους.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι ηγέτες της αίρεσης χειραγωγούσαν τους ακολούθους τους ώστε να τους αποσπούν χρήματα και τους υπέβαλαν σε συναισθηματική κακοποίηση η οποία προκάλεσε σοβαρή βλάβη στην υγεία τους. Μαζί με τον Τόροπ κρατούνται άλλα δύο άτομα. Ο Τόροπ είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν δέχεται τις κατηγορίες εναντίον του, του εκπροσώπου του και του επικεφαλής του σχολείου για τα παιδιά των πιστών του, χαρακτηρίζοντάς τις ως “απίστευτες”, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS. Οι δικηγόροι του είπαν ότι θα κάνουν έφεση στην απόφαση προφυλάκισης.

Η υπόθεση έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον στη Ρωσία όπου τα Μέσα στον αποκαλούν ο “Ιησούς της Σιβηρίας” ή ο “Σιβηριανός Χριστός”.

Ο αυτοαποκαλούμενος Βησσαρίων γέμισε με την Εκκλησία της Τελευταίας Διαθήκης το ιδεολογικό κενό στη ζωή χιλιάδων ακολούθων του όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση πριν από 30 χρόνια.

Υποστηρίζει ότι είναι ο Μεσσίας και στη διδασκαλία του που στηρίζεται σε αυστηρούς κανόνες, ζητεί από τους ακολούθους του, γνωστοί ως Βησσαριωνίτες, να μην τρώνε κρέας, να μην καπνίζουν, να μην πίνουν και να μην ανταλλάσσουν χρήματα. Ζουν με αυτόν τον τρόπο από τότε που ιδρύθηκε η αίρεση στο Τίμπερκουλ το 1994 αλλά οι ρωσικές Αρχές υποστηρίζουν ότι ο Τόροπ και οι ηγέτες του χρησιμοποιούν συναισθηματική βία για να αποσπούν λεφτά από τους οπαδούς του.

Ο Σεργκέι Τόροπ ήταν 29 χρονών και εργαζόταν ως τροχονόμος στη μικρή πόλη του Μινούσινσκ το 1989 όταν είπε ότι είχε ένα όραμα και είδε τον Υιό του Θεού. Το ιερό ξύπνημα ήρθε αφού απολύθηκε από τη δουλειά του και αφού η Σοβιετική Ένωση κατέρρεε. “Δεν είναι ο Θεός, είναι λάθος να βλέπουμε τον Ιησού ως Θεό. Αλλά είμαι ο ζωντανός λόγος του Θεού Πατέρα. Ό,τι θέλει να πει ο Θεός το λέω μέσω εμού” είπε ο Τόροπ. Ίδρυσε την Εκκλησία της Τελευταίας Διαθήκης το 1991 και τέσσερα χρόνια μετά μαζί με τους ακολούθους του μεταφέρθηκαν στην άγρια περιοχή της Σιβηρίας, στο Κουραγκίνσκι ώστε να ιδρύσουν τη δική τους πόλη, την Πόλη του Ήλιου. Η Εκκλησία έχει επεκταθεί σε περίπου 40 οικισμούς γύρω από τα χωριά Κουραγκίνο, Ιμισκόγιε, Πετροπάβλοβκα και Τσερεμσκάνκα.

Περίπου 4.000 άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο φορούν λευκές ρόμπες και ζουν σε ξύλινες καλύβες στην απομακρυσμένη περιοχή. Οι οπαδοί του ανέρχονται παγκοσμίως σε 10.000 και είναι απολύτως αφοσιωμένοι σ’ αυτόν. Αντί να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, γιορτάζουν τα γενέθλια του Τόροπ στις 14 Ιανουαρίου. Μάλιστα, τα ημερολόγιά τους ξεκινούν από το 1961 χρονολογία γέννησης του ηγέτη τους. Είναι δύσκολο να αντιληφθούμε για ποιον ακριβώς λόγο άνθρωποι απ’ ολόκληρο τον κόσμο επέλεξαν να εγκαταλείψουν την άνετη ζωή τους και να ακολουθήσουν αυτόν τον άνδρα με τις παράδοξες πεποιθήσεις.

Σύμφωνα με μία θεωρία οι άνθρωποι προσελκύστηκαν από το όραμα του Τόροπ τη στιγμή που κατέρρεε ο κομμουνισμός και ο νέος τρόπος ζωής που τους υποσχόταν βασιζόταν στη βαθιά αίσθηση της κοινότητας. Άλλοι πάλι ήθελαν να ζήσουν έναν απλούστερο τρόπο ζωής στα βουνά βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις περίεργες διδασκαλίες του Τόροπ. Λέγεται ότι αρχικά υποστήριζε ότι ο Ιησούς ήταν σε χαμηλό γήινο τάγμα και πως η Παναγία διοικούσε τη Ρωσία, για να αποφασίσει αργότερα ότι είναι ο Ιησούς. Φέρεται να υποστήριξε ότι μπορεί να γιατρέψει το Aids και τον καρκίνο με το θεραπευτικό του άγγιγμα.

Λέγεται ότι πίστευε στους εξωγήινους με τη μορφή κάποιου που ονομαζόταν “διαστημικά μυαλά” με κάποια μέλη να επιμένουν ότι είχαν δει UFO.

Και ενώ κάποιες διδασκαλίες του προσομοίαζαν σ’ αυτές της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας οι αυστηρές απαγορεύσεις όπως αυτές της τεχνολογίας, του αλκοόλ, ακόμη και του υβρεολογίου, οδήγησαν κάποιους να χαρακτηρίσουν τη λατρεία ως ακραία.