Συναντήσεις Άντρου Κυπριανού με ηγέτες τ/κ κομμάτων

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού είχε σήμερα συναντήσεις στα κατεχόμενα με ηγέτες τουρκοκυπριακών κομματων.

Μετά τη συνάντησή του  με αντιπροσωπεία του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP), δήλωσε:

Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο Τζιεμάλ και την αντιπροσωπεία του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας για την πολύ ουσιαστική συνάντηση την οποία είχαμε. Να σημειώσω ότι προηγουμένως είχαμε συνάντηση με τον κ. Μουσταφά Ακκιντζί ενώ στη συνέχεια θα έχουμε συνάντηση και με κ. Ιζέτ Ιζτιάν.

Νομίζω ότι είναι κοινή η εκτίμησή μας ότι το αποτέλεσμα της Διάσκεψης στη Γενεύη θα καθορίσει το μέλλον και την προοπτική της χώρας μας θα καθορίσει τη ζωή Ε/Κ και Τ/Κ, Μαρωνιτών, Αρμένιων, Λατίνων στη γη που μας γέννησε, την Κύπρο. Χρειάζεται λοιπόν να παλέψουμε για να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα να επανενώσουμε την κοινή μας πατρίδα. Το μόνο σημείο στο οποίο μπορούμε να συναντηθούμε Ε/Κ και Τ/Κ είναι η λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως ερμηνεύεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Χρειάζεται λοιπόν η Τουρκία από την μια και ο κ. Τατάρ να εγκαταλείψουν τις απαράδεκτες τους αξιώσεις και από την άλλη ο κ. Αναστασιάδης να είναι συνεπής στο στόχο της λύσης ΔΔΟ. Καλούμε λοιπόν, τον κ. Αναστασιάδη να αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες οι οποίες θα υποχρεώσουν την Τουρκία και τον κ. Τατάρ να επιστρέψουν στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως ερμηνεύεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα στη Γενεύη.

Έχουμε συμφωνήσει στη συνάντηση ότι θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες όλα τα κόμματα τα οποία επιθυμούν και επιδιώκουν τη λύση στις δύο κοινότητες, οργανώσεις, κινήματα για να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα στους δύο ηγέτες. Και το μήνυμα είναι ξεκάθαρο ότι η Κύπρος και ο λαός μας δεν μπορούν να διχοτομηθούν, πρέπει να επανενωθούν. Έχουμε συζητήσει όπως έχει αναφέρει και το θέμα των εμβολίων και το θέμα του χαλουμιού. Σε ότι αφορά το θέμα των εμβολίων θα διαβιβάσω την παράκληση στον κ. Αναστασιάδη μαζί με την δική μας την άποψη, σε ότι αφορά το θέμα του χαλουμιού να πω ότι μετά από το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να τεθεί το θέμα ενώπιον των εθνικών κοινοβουλίων των 27 ΚΜ της ΕΕ και σε ότι μας αφορά βέβαια θα αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης. Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο τον Τζιεμάλ και να ευχηθώ ότι θα καταφέρουμε όλοι μαζί να επανενώσουμε τον τόπο μας.