Συναγερμός στο Μεξικό – Σχεδιάζουν εκκένωση τεσσάρων πόλεων

Εδώ και πέντε ημέρες, το μεξικάνικο ηφαίστειο Ποποκατεπέτλ άρχισε να βγάζει τέφρα, λάβα και πυκνό καπνό, προκαλώντας όλο και μεγαλύτερη ανησυχία στις Αρχές της χώρας.

Χιλιάδες κάτοικοι στις πόλεις που βρίσκονται στη σκιά του ηφαιστείου βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, έτοιμοι να εκκενώσουν τα σπίτια τους ανά πάσα στιγμή, καθώς το νέφος από την ηφαιστειακή τέφρα υψώθηκε εχθές σε ύψος 3 χιλιομέτρων και κατακάθισε στις κοντινότερες πόλεις της πολιτείας Πουέμπλα.
Οι αρχές παρακολουθούν στενά τη σεισμική δραστηριότητα στον κρατήρα του ηφαιστείου, ενώ το επίπεδο συναγερμού στη χώρα έφτασε στο 5, στην κλίμακα των 7 βαθμών. Η Πόλη του Μεξικό απέχει μόλις 55 χλμ από το ηφαίστειο και οι πυκνοί καπνοί έχουν φτάσει μέχρι εκεί.

Σε 4 πόλεις της Πουέμπλα ελήφθη απόφαση για προληπτικά μέτρα -εξαιτίας πιθανής έκρηξης του ηφαιστείου- ενώ γίνονται προετοιμασίες για ενδεχόμενη απομάκρυνση των κατοίκων της περιοχής και των τουριστών . Μάλιστα, έχουν ήδη στηθεί καταφύγια, σε ασφαλή απόσταση από το ηφαίστειο.

Το όνομα του ηφαιστείου προέρχεται από τους Αζτέκους και σημαίνει “Το Βουνό που καπνίζει”.

Το Ποποκατέπετλ είναι από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στο Μεξικό, αφού έχει εκραγεί 15 φορές από το 1519. Το ηφαίστειο ήταν ανενεργό για σχεδόν μισό αιώνα, αλλά το 1991 η ηφαιστειακή δραστηριότητα αυξήθηκε και από το 1993 καπνός βγαίνει μέσα από το ηφαίστειο σχεδόν καθημερινά.

Το 1994 και το 2000 οι περιοχές γύρω από το ηφαίστειο εκκενώθηκαν. Η έκρηξη του 2000 ήταν η ισχυρότερη των τελευταίων 1.200 ετών.
Το Ποποκατεπέτλ θεωρείται ένα τα πιο καταστροφικά –δυνητικά- ηφαίστεια του κόσμου, λόγω του μεγάλου αριθμού των ανθρώπων που ζουν στη γύρω περιοχή.