Συναίνεση για τη διαχείριση των υδρογονανθράκων, επιδιώκει η κυβέρνηση

Για τη διαδικασία που αφορά στον β΄ Γύρο Αδειοδότησης, την έναρξη των διαπραγματεύσεων και το πώς προχωρά η κυπριακή κυβέρνηση  αλλά και  για την προετοιμασία ως προς το νομοσχέδιο ίδρυσης Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων, ενημέρωσε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων .

Ενημερώθηκαν και για τις συζητήσεις που γίνονται με τη Noble Energy International Ltd, καθώς και για την έγκριση του αιτήματος της εταιρείας και των ισραηλινών εταιρειών Delek και Anver για συμμετοχή των δύο τελευταίων με 30% στα δικαιώματα της Noble στο Τεμάχιο 12.

Η συνάντηση διεξήχθη σε «ένα πάρα πολύ φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα, ανεξάρτητα αν σε επιμέρους θέματα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Είναι κοινή πεποίθησή μας ότι πρόκειται για ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να διαχειριζόμαστε με έναν τρόπο συναινετικό, γιατί έτσι κερδίζουμε και ως κράτος αξιοπιστία», δήλωσε ο υπουργός στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησης.Και πρόσθεσε ότι κατέθεσε πρόταση για σύσταση Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής.

Ο κ. Συλικιώτης κατέθεσε στους εκπροσώπους των κομμάτων ένα καταρχήν προσχέδιο που ετοίμασε η Υπηρεσία Ενέργειας. Η Νομική Υπηρεσία έχει αναλάβει να ετοιμάσει το νομοσχέδιο και ο Γενικός Εισαγγελέας έχει δεσμευτεί για την ολοκλήρωσή του σε ένα μήνα.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων  ενημερώθηκαν  και για τα θέματα της ενδιάμεσης λύσης ,τόσο όσον αφορά τις συζητήσεις με το Ισραήλ ,όσο και για τις αιτήσεις που κατατέθηκαν στη ΔΕΦΑ. Θα μπορούμε σύντομα «να καταλήξουμε σε μια λύση που θα προμηθεύσει την Κύπρο το συντομότερο με φυσικό αέριο, κάτι που θα οδηγήσει στο να μειωθούν οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια», είπε ο υπουργός Εμπορίου.