Συνέχεια της πολύκροτης δίκης για την υπόθεση Δρομολαξιάς

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Κύπρου στη Λάρνακα συνεχίστηκε σήμερα, η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση της αγοράς από το Ταμείο Συντάξεων της CYTA, τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά.

Κατά τη σημερινή διαδικασία κατέθεσε ο Αντώνης Λοϊζου, εκτιμητής ακινήτων, ο οποίος στην κυρίως εξέταση του και απαντώντας σε ερωτήσεις της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Ελλης Παπαγαπίου, ανέφερε ότι του ζητήθηκε από το Ταμείο Συντάξεων της CYTA να ετοιμάσει ένα γενικό πλαίσιο για την επενδυτική πολιτική του.

Πρόσθεσε ότι στην έκθεση που υπέβαλε σημείωσε την ανησυχία του σχετικά με την επένδυση που θα έκανε το Ταμείο στα ακίνητα του Aero Centre στη Δρομολαξιά, δεδομένου ότι υπήρχε μια αβεβαιότητα στην αγορά ακινήτων. Ο μάρτυρας είπε ακόμα ότι εισηγήθηκε όπως αντί να επενδυθούν όλα τα χρήματα σε ένα ακίνητο, αυτά να επενδυθούν σε διαφορετικούς χώρους και μοιρασμένα.

Επίσης, εισηγήθηκε στο Ταμείο Συντάξεων όπως επενδύσει σε εμπορικά ακίνητα, τα οποία ήδη ενοικιάζονταν σε σοβαρούς και σίγουρους ενοικιαστές όπως π.χ. το κράτος.

Απαντώντας σε διάφορες ερωτήσεις της κ. Παπαγαπίου ο μάρτυρας είπε πως είχε επιφυλάξεις για τη μελλοντική ενοικίαση των κτιρίων και σημείωσε πως ο ίδιος δεν θα προέβαινε σε αυτή την επένδυση εάν προηγουμένως δεν έκανε τις απαραίτητες διαβουλεύσεις για να προενοικιάσει τα κτίρια, είτε στο κράτος είτε σε μεγάλες ξένες εταιρείες.

Σημείωσε ακόμα ότι το οικόπεδο βρισκόταν εκτός του κέντρου της πόλης της Λάρνακας, είχε μεγάλη έκταση, βρισκόταν πίσω από προσφυγικούς συνοικισμούς και δεν υπήρχε ολοκληρωμένο οδικό δίκτυο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Γιώργου Παπαϊωάννου, συνηγόρου υπεράσπισης του Στάθη Κιττή, ο μάρτυρας κατηγορίας ανέφερε πως δεν γνωρίζει εάν τα κτίρια είναι υψηλής τεχνολογία (High Tech) και πως δεν έχει διαβάσει τις εκθέσεις που έγιναν από δυο άλλους εκτιμητές ακινήτων για το έργο.

Ο κ. Παπαϊωάννου έθεσε υπόψη του μάρτυρα πως έπρεπε να είχε κάνει έρευνα, να είχε μελετήσει το όλο θέμα, να είχε διαβάσει τη συμφωνία για την επένδυση και να γνωρίζει καλά την υπόθεση προτού παρουσιαστεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου ως εμπειρογνώμονας.

Εγώ, απάντησε ο μάρτυρας «το μόνο που σχολίασα είναι ότι ήταν πολύ μεγάλο το κτίριο για τη Λάρνακα στη συγκεκριμένη τοποθεσία».

Ανέφερε ακόμα ότι ήταν θετικό στοιχείο πως τα κτίρια βρίσκονταν κοντά στο αεροδρόμιο Λάρνακας και πρόσθεσε ότι «θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ το γεγονός πως θα κατασκευαζόταν δρόμος που να οδηγεί στο Aero Centre».

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί στις 09.30 το πρωί της 27ης Ιουνίου 2014.

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Ευστάθιος Κιττής, τέως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA, Χαράλαμπος Τσουρής, τέως Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΗΚ και κατά τον ουσιώδη χρόνο μέλος του Δ.Σ. της CYTA, Ορέστης Βασιλείου, Διευθυντής της CytaVision και τέως Γενικός Γραμματέας της ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ, Γιάννης Σουρουλλάς υπάλληλος της CYTA, Γρηγόρης Σουρουλλάς, υπάλληλος του Κτηματολογίου, Βενιζέλος Ζαννέτος, στέλεχος του ΑΚΕΛ, Αντώνης Ιωακείμ, επιχειρηματίας και η εταιρεία Polleson Holdings Ltd.