Συνέχεια στην πολύκροτη υπόθεση Δρομολαξιάς

Συνεχίστηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Κύπρου στη Λάρνακα, με την ολοκλήρωση της αντεξέτασης από την Κατηγορούσα Αρχή του Γρηγόρη Σουρουλλά, πέμπτου κατηγορουμένου στην υπόθεση για την επένδυση από το Ταμείο Συντάξεων των εργαζομένων της CYTA, στο έργο Aero Centre στη Δρομολαξιά.

Ο Γρηγόρης Σουρουλλάς με τον αδελφό του Γιάννη (4ο κατηγορούμενο) και τον Ορέστη Βασιλείου (3ο κατηγορούμενο) αντιμετωπίζουν την κατηγορία ότι μεταξύ των ημερομηνιών Ιανουαρίου 2011 και Μαρτίου 2012, στις επαρχίες Λάρνακας και Λευκωσίας, με σκοπό να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος, εξανάγκασαν τον Νίκο Λίλλη να τους παραδώσει το χρηματικό ποσό των 250 χιλιάδων ευρώ, απειλώντας τον ότι σε περίπτωση που δεν το έπραττε, ο 3ος κατηγορούμενος θα υποκινούσε τη Συντεχνία υπαλλήλων της ΑΤΗΚ της οποίας ήταν Γραμματέας να εναντιωθεί στην επένδυση του Ταμείου Συντάξεων στο έργο Aero Center στη Δρομολαξιά.

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Ελλη Παπαγαπίου υπέβαλε στον κατηγορούμενο ότι την επιταγή των 150 χιλιάδων ευρώ (από το σύνολο των 250 χιλιάδων που υπήρχε στη συμφωνία με τον Νίκο Λίλλη) την παρέλαβε ο Ορέστης Βασιλείου, 3ος κατηγορούμενος στην υπόθεση και όχι ο ίδιος ο Γρηγόρης Σουρουλλάς.

«Αυτά είναι δικά σας λόγια και δεν τα δέχομαι» απάντησε ο κατηγορούμενος, προσθέτοντας πως ό,τι είχε σχέση με τα συμβόλαια, τις πωλήσεις και οτιδήποτε σχετιζόταν με τις τ/κ περιουσίες τις χειριζόταν αποκλειστικά ο ίδιος και δεν ενημέρωνε λεπτομερώς τους «συνεταίρους» του Γιάννη Σουρουλλά και Ορέστη Βασιλείου.

Σου υποβάλλω, συνέχισε η Κ.Α., ότι ο Νίκος Λίλλης δεν είχε καμία σχέση με τις χορηγίες που έδωσες στις ακαδημίες της ΑΛΚΗΣ, με τον κατηγορούμενο να απαντά πως με ο Λίλλης ήταν ενήμερος για τις χορηγίες και πρόσθεσε πως «αλίμονο εάν ο Λίλλης δεν ασχολείτο με τα θέματα των ακαδημιών και των χορηγιών».

Σε άλλες υποβολές της Κ.Α., ο Γρηγόρης Σουρουλλάς ανέφερε ότι ο ισχυρισμός της για ύπαρξη δύο επιταγών 80 και 70 χιλιάδων ευρώ (αντί μιας των 150 χιλιάδων) είναι «ψευδής. Εγώ πήρα τις δύο επιταγές 100 και 150 χιλιάδων ευρώ και τις κατέθεσα στην Τράπεζα. Ουδέποτε χρειάστηκε να πάρω πίσω την επιταγή των 150 χιλιάδων και να πάρω δύο επιταγές των 80 και 70 χιλιάδων και να τις καταθέσω» είπε.

Σε υποβολές της Κ.Α. για το θέμα της έρευνας από αστυνομικούς στο πρατήριο βενζίνης που διαθέτει μαζί με τον αδελφότεχνο του στη Λεωφόρο Αρτέμιδος, ο Γρηγόρης Σουρουλλάς ανέφερε ότι «δεν επιτρέπεται ένας αστυνομικός να έρχεται στο Δικαστήριο, να ορκίζεται ότι θα πει την αλήθεια και να ψεύδεται. Όλοι οι άλλοι μπορούν να ψεύδονται αλλά όχι οι αστυνομικοί οι οποίοι πρέπει να υπηρετούν το νόμο και τους πολίτες».

Απευθυνόμενος στην κυρία Παπαγαπίου, είπε ότι «οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ότι ο Λίλλης έκανε τα συμβόλαια για συνεργασία μεταξύ των εταιρειών Wadnick και Polleson, και όχι ο Ορέστης Βασιλείου όπως ισχυρίστηκε ο μάρτυρας σας. Ο Λίλλης ψεύδεται όταν ισχυρίζεται ότι ο Ορέστης Βασιλείου έκανε τα συμβόλαια. Φαίνεται ότι είναι σκευωρία όλο αυτό και φαίνεται ότι δεν είμαστε υπό δίωξη στην υπόθεση αυτή, αλλά μας κάνετε καταδίωξη και αυτή η καταδίωξη συνεχίζεται».

Εξήγησε ότι την ώρα που ο ίδιος ήταν παρών με ένα υπάλληλο του κατά τη διάρκεια της έρευνας στο πρατήριο βενζίνης από τους αστυνομικούς «τους έβλεπα (αστυνομικούς) να τυπώνουν έγγραφα και να βλέπουν το υλικό από τις κάμερες παρακολούθησης, προσπαθώντας να αποδείξουν ότι τα συμβόλαια για τη συνεργασία Wadnick και Polleson έγιναν από εμάς και ότι τυπώθηκαν από τους δικούς μας εκτυπωτές. Τελικά όμως οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ότι τα συμβόλαια τα έκανε ο Νίκος Λίλλης που είναι και ο μόνος μάρτυρας κατηγορίας σας (Κατηγορούσας Αρχής)».

Σου υποβάλλω ότι συμφώνησες με τον Ορέστη Βασιλείου και τον Γιάννη Σουρουλλά να ισχυριστείτε ότι συνομολογήσατε τη συμφωνία για συνεργασία μεταξύ των εταιρειών Wadnick και Polleson, ανέφερε η κυρία Παπαγαπίου, με τον κατηγορούμενο να αναφέρει πως «διαφωνώ. Δεν συνωμοτήσαμε να πούμε κάτι στην Αστυνομία. Η συμφωνία έγινε από τον Λίλλη, ήταν σωστή, έγινε στο σωστό χρόνο και με όλους τους απαραίτητους όρους και υπογράφηκε από μένα και τον ίδιο το Λίλλη».

Σου υποβάλλω, συνέχισε η κυρία Παπαγαπίου, ότι ο λόγος που κατασκευάστηκε αυτή η υπεράσπιση είναι γιατί μόνο εσύ φαινόσουν στην συμφωνία και εσύ παρουσιαζόσουν στην Τράπεζα.

«Δεν χρειάζεται να κατασκευάσω, ούτε να συνωμοτήσω, ούτε να σκηνοθετήσω τίποτε γιατί μόνο εγώ φαίνομαι στα έγγραφα αφού εγώ συνομιλούσα και διαπραγματευόμουν με τον Νίκο Λίλλη» είπε και απευθυνόμενος στην κυρία Παπαγαπίου ανέφερε ότι «δεν δέχομαι καμία από τις υποβολές σας ότι κατασκευάστηκαν και σκηνοθετήθηκαν όλα αυτά».

Σου υποβάλλω ότι εσύ, ο Ορέστης Βασιλείου και ο Γιάννης Σουρουλλάς τα κάνατε όλα αυτά για να αποσυνδεθείτε από τα αδικήματα που συνδέονται με την υπόθεση του Aero Centre για μίζες και εκβιασμό, πρόσθεσε η κ. Παπαγαπίου.

«Δεν δέχομαι τίποτε από αυτά που λέτε, ούτε μίζες υπήρχαν ούτε εκβιασμοί» είπε ο κατηγορούμενος και επανέλαβε ότι «με τον Νίκο Λίλλη είχαμε μια πολύ καλή σχέση».

Η Κ.Α. ανέφερε επίσης ότι ο Νίκος Λίλλης ουδέποτε έβαλε 200 ευρώ ως δώρο για το γάμο του, με τον Γρηγόρη Σουρουλλά να απαντά ότι η σύζυγος μου έκανε κατάλογο με τα άτομα που μας έδωσαν χρήματα και πόσα για να γνωρίζουμε. “Το πρόβλημα είναι γιατί ο Λίλλης έβαλε στο γάμο μου 200 ευρώ και όχι 50;» διερωτήθηκε.

Σου υποβάλλω ότι διέπραξες όλα τα αδικήματα που υπάρχουν στο εναντίον σου κατηγορητήριο, είπε η κυρία Παπαγαπίου, με τον κατηγορούμενο να απαντά πως «δεν διέπραξα κανένα από τα αδικήματα που μου καταλογίζετε».

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου στις 09.00 το πρωί με την κατάθεση μαρτύρων υπεράσπισης του Γρηγόρη Σουρουλλά.

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Ευστάθιος Κιττής, τέως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA, Χαράλαμπος Τσουρής, τέως Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΗΚ και κατά τον ουσιώδη χρόνο μέλος του Δ.Σ. της CYTA, Ορέστης Βασιλείου, Διευθυντής της CytaVision και τέως Γενικός Γραμματέας της ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ, Γιάννης Σουρουλλάς υπάλληλος της CYTA, Γρηγόρης Σουρουλλάς, υπάλληλος του Κτηματολογίου, Βενιζέλος Ζαννέτος, στέλεχος του ΑΚΕΛ, Αντώνης Ιωακείμ, επιχειρηματίας και η εταιρεία Polleson Holdings Ltd.