Συνέντευξη της υπουργού Εξωτερικών σε πολιτικό περιοδικό των Σκοπίων

Η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί κομβικό σημείο για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Μαρκουλλή σε συνέντευξη της στο εβδομαδιαίο πολιτικό περιοδικό των Σκοπίων «Γκράγκιανσκι» (Gragjanski).

Η κα Μαρκουλή η οποία αύριο θα βρίσκεται στα Σκόπια για επίσημη επίσκεψη ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάφερε ότι πιστεύει ειλικρινά ότι   «αυτή η επίσκεψη πραγματοποιείται την κατάλληλη στιγμή: λίγες εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σ.σ. για την πρόοδο της ΠΓΔΜ) και λίγες εβδομάδες πριν από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, το οποίο στις 11 Δεκεμβρίου θα υιοθετήσει τα ετήσια συμπεράσματά του για τη διεύρυνση της Ε.Ε.», πρόσθεσε η κα Μαρκουλλή.

Η κα Μαρκουλλή, στις συναντήσεις που θα έχει με την ηγεσία της ΠΓΔΜ, αύριο στα Σκόπια, θα εξετασθεί, μεταξύ άλλων, η προσέγγιση της ΠΓΔΜ στη διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ενώ θα ενημερωθεί και για την επίσημη θέση της ΠΓΔΜ επί της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως περιγράφηκε στη φετινή Έκθεση για τη Στρατηγική Διεύρυνσης, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ και παράλληλα συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την αναζήτηση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, στην πρώιμη φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η κα Μαρκουλλή απέφυγε οποιαδήποτε πρόβλεψη για την έκβαση του Συμβουλίου σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ.

Κατά την αυριανή της επίσκεψη στα Σκόπια, η κα Μαρκουλλή θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι και την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αρμόδια για ευρωπαϊκά ζητήματα, Τεούτα Αρίφι.