Συνέντευξη Προέδρου στο Bloomberg – Άρση των περιοριστικών μέτρων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη του στο Bloomberg δήλωσε ότι η Κύπρος σχεδιάζει να άρει τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων τον Ιανουάριο.

Ο πρόεδρος διαφοροποιείται από τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε τον Αύγουστο το υπουργείο οικονομικών, και που προνοεί την άρση των εσωτερικών περιορισμών το Μάρτιο του 2014 και των περιορισμών για εξαγωγή χρημάτων αργότερα, αναλόγως της κατάστασης.

Τονίζει τη σημασία της εφαρμογής της συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές. «Ο στόχος τώρα είναι να δημιουργηθούν συνθήκες για ανάπτυξη και να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η ανεργία και σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος». «Οι περιορισμοί αίρονται», αναφέρει. «Θα τελειώσουν εντός ενός χρονικού πλαισίου μέχρι τον Ιανουάριο του 2014».

Ο κ. Νίκος Αναστασιάδης, εξήρε τη στάση των Κυπρίων που έχουν υπεύθυνη στάση, χωρίς απεργίες και με εργατική ειρήνη. «Πιστεύω ότι συντομότερα από ότι αναμένεται, θα είμαστε σε θέση να πάμε στις αγορές, και να δημιουργήσουμε μια ενθαρρυντική προοπτική για τη χώρα», αναφέρει.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη από τους ρώσους που συνεχίζουν να έχουν τη βάση τους στην Κύπρο. «Η Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ είναι εταίροι και φίλοι, αλλά αυτό πρέπει να το πούμε επίσης και για τους ρώσους», είπε. «Η κυπριακή οικονομία έχει στηριχθεί από ρωσικό κεφάλαιο, επενδύσεις και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες».

imagefull (2)

Η ρωσική κυβέρνηση συμφώνησε πριν λίγες μέρες στην αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου €2,5 δισ. που έλαβε η Κύπρος, χαρίζοντας στην Κύπρο τόκους αξίας €160 εκ.

Ερωτηθείς για το κυπριακό, είπε ότι «επαφίεται σε εμάς να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία». «Μια αποδεκτή λύση θα συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη», ανέφερε.