Συνέντευξη Αναστασιάδη:Οι οικονομίες Ελλάδας-Κύπρου είναι συγκοινωνούντα δοχεία

«Διανύουμε μια δύσκολη εποχή και επιβάλλεται ο μέγιστος βαθμός συνεργασίας για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις της οικονομικής κρίσης, γιατί πλείστα ζητήματα επηρεάζουν άμεσα και τις δύο χώρες. Οι οικονομίες της Κύπρου και της Ελλάδας είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Υπάρχει μια αμφίδρομη τραπεζική δραστηριότητα με την ισχυρή παρουσία των τραπεζών μας στις δύο χώρες.

Επιβάλλεται οι δύο κυβερνήσεις να συνεργαστούν και να συντονιστούν για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Τη συνέντευξη παραχώρησε, ενόψει της επίσκεψής του σήμερα στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στην εφημερίδα το Βήμα, στην οποία τόνισε την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Παραθέτοντας τις αιτίες που οδήγησαν στην τραγική επιδείνωση της κυπριακής οικονομίας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι «Είναι μια σύνθεση παραγόντων, εξωγενών και εσωτερικών, αλλά τα κύρια προβλήματα ήταν η κακή δημοσιονομική πειθαρχία και οι επιπτώσεις από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, το οποίο θα έλεγα ότι δεν έτυχε εκ μέρους μας του καλύτερου χειρισμού εντός των ευρωπαϊκών θεσμών.

Επιπροσθέτως, υπήρξε μια αλληγορία, ατολμία και έλλειψη αποφασιστικότητας της προηγούμενης κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, τα οποία διογκώθηκαν και φτάσαμε στο σημείο που πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις».

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα δώσει μάχη για να αποτρέψει δυσμενέστερες εξελίξεις, στοχεύοντας στην άμεση ανάπτυξη και καθορίζει τις κινήσεις του για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τον τερματισμό της αβεβαιότητας.