Συνέδριο της Βουλής “Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Επιβαλλόμενες Δράσεις”

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Προέδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης για το συνέδριο της Βουλής «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Επιβαλλόμενες Δράσεις» είπε:

“Πέρσι τέτοια εποχή η Βουλή των Αντιπροσώπων, αφουγκραζόμενη τα μηνύματα των καιρών, πραγματοποίησε το συνέδριο «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Προοπτικές και Κίνδυνοι». Σ’ αυτό έλαβαν μέρος εξέχοντες ακαδημαϊκοί, ερευνητές, στελέχη εταιρειών, τεχνοκράτες, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι αρμoδίων φορέων και οργανώσεων και δημοσιογράφοι.

Στόχος μας τότε ήταν να ενημερωθούμε και να ενημερώσουμε για τις νέες θαυμαστές εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας, της υγείας, της παραγωγικής διαδικασίας. Γιατί με τη σύζευξη του ψηφιακού με τον φυσικό και τον βιολογικό κόσμο έχει ανατείλει μια νέα, έξυπνη εποχή για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Φέτος εκπληρώνουμε την υπόσχεση που δώσαμε στην τελετή λήξης του συνεδρίου: Ότι θα συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσαμε πέρσι και θα τον επικεντρώσουμε στον τόπο μας, αναζητώντας, εντοπίζοντας και αναλύοντας τις δράσεις τις οποίες όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε: κράτος, κοινοβούλιο, επιχειρηματικός και επιστημονικός κόσμος, πανεπιστημιακά ιδρύματα, συνδικαλιστές και εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Γιατί η Κύπρος διαθέτει πλούσια αποθέματα τεχνογνωσίας, επιστημοσύνης, αποφασιστικότητας και εργατικότητας, που την καθιστούν ικανή όχι μόνο να εκσυγχρονιστεί, για να συμβαδίσει με τη νέα έξυπνη εποχή, αλλά και να πρωτοπορήσει.

Συνεπίκουροι στην προσπάθειά μας αυτή όλοι οι εισηγητές, συμμετέχοντες και ακροατές στο συνέδριο που διοργανώνουμε μεθαύριο Πέμπτη εδώ στο κτήριο της Βουλής.

Για την τελετή έναρξης έχει προσκληθεί ως ομιλήτρια η κα Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην Επίτροπος Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρώην Υπουργός. Στη συνέχεια από τις 9.00 το πρωί μέχρι και τις 2.00 μ.μ. θα διεξαχθούν οι εργασίες των τριών πάνελ με τομείς εστίασης α) την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία β) την Υγεία και γ) την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό.

Είμαστε βέβαιοι ότι τόσο οι τοποθετήσεις όσο και η εποικοδομητική συζήτηση που θα διεξαχθεί στα τρία πάνελ θα συμβάλουν τα μέγιστα στην προσπάθειά μας να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις, αλλά και να αντιμετωπίσουμε πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι τα πρακτικά όλων των συζητήσεων θα εκδοθούν στο προσεχές μέλλον, όπως συνέβη και με τα πρακτικά του περσινού συνεδρίου, αντίγραφο των οποίων σας έχει διανεμηθεί από το προσωπικό της Βουλής.

Τέλος, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι απώτερος στόχος μας είναι η δημιουργία ενός Δικτύου για την Καινοτομία και την Έξυπνη Ανάπτυξη, στο οποίο θα καλέσουμε να συμμετέχουν, με πολλαπλές δράσεις και συνέργειες, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του τόπου μας, αλλά και ακαδημαϊκοί και ερευνητές μας που διαπρέπουν στο εξωτερικό, τον επιχειρηματικό και συνδικαλιστικό κόσμο, αρμόδιοι φορείς και οργανώσεις. Γιατί η επιταγή για ανάληψη έγκαιρων και συντονισμένων δράσεων αφορά όλους μας.”