Συνάντηση Υπ. Άμυνας και ηγεσίας ΕΥΡΩΚΟ

Ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης  ενημέρωσε σήμερα την ηγεσία του Ευρωπαικού κόμματος για τους σχεδιασμούς για την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας της Εθνικής Φρουράς.

Ο πρόεδρος τυ ΕΥΡΩΚΟ κ. Συλλούρης ευχαρίστησε τον Υπουργό και το επιτελείο του για τη λεπτομερή ενημέρωση για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Εθνική Φρουρά, αλλά και για τους νέους σχεδιασμούς.

Ο κ. Φωκαΐδης είπε πως κατά τη συνάντηση, στο πλαίσιο του κύκλου επαφών που έχει με τα πολιτικά κόμματα, ενημέρωσε για τις πολιτικές, τις πρωτοβουλίες αλλά και όλο το φάσμα των προτάσεων του Υπουργείου για τα θέματα της Άμυνας. “Ήταν μια πολύ εποικοδομητική και χρήσιμη συνάντηση, κατά την οποία είχαμε τη δυνατότητα να ακούσουμε απόψεις, σκέψεις και εισηγήσεις”, είπε.

Ερωτηθείς για το θέμα του οπλισμού των εφέδρων, ο Υπουργός ανέφερε πως έχει δώσει εντολή στον Αρχηγό της ΕΦ να συνεχίσει τη διαβούλευση με τις ηγεσίες των εφέδρων προκειμένου να υπάρξει κατάληξη στην καλύτερη επιλογή αναφορικά με τη φύλαξη των όπλων.

“Χωρίς να επηρεαστεί με οποιοδήποτε τρόπο η επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΕΦ θα πρέπει να δούμε πώς μέσα από σειρά επιλογών και εφαρμογών που έχουμε ενώπιόν μας ή που μπορούμε να καταλήξουμε, διασφαλίζουμε συνθήκες για ασφαλέστερη φύλαξη των όπλων”, είπε.

Σε ερώτηση για το θέμα των επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών από τις Βρετανικές Βάσεις και τις απειλές για αντίποινα στις χώρες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, ο κ. Φωκαΐδης ξεκαθάρισε αρχικά πως δεν πρέπει να δημιουργείται ο οποιοσδήποτε πανικός.

Ανέφερε πως η Κύπρος θέλει να συμβάλει στην προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας, η οποία συνιστά απειλή για ολόκληρη την ανθρωπότητα, συνεπώς και για την Κύπρο. “Βεβαίως, λαμβάνουμε όλα εκείνα τα μέτρα και οπωσδήποτε η συμβολή της Κύπρου, η οποία εκτιμάται και από τους εταίρους μας, λαμβάνει υπόψη και το γεγονός ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην περιοχή όπου λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα. Συνεπώς, η στάση μας είναι και προσεκτική και μετρημένη”, κατέληξε.

Από την πλευρά του, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Συλλούρης είπε ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην δίνουμε την εντύπωση ότι έχουμε έλεγχο στη λειτουργία των Βάσεων. “Το τι γίνεται με τις βρετανικές Βάσεις σε αυτό το σημείο, ανεξάρτητα πώς έπρεπε να ήταν τα πράγματα και θα έπρεπε να ήταν διαφορετικά, δεν μπορεί να θεωρείται ότι με οποιοδήποτε τρόπο έχει άμεση ή έμμεση συμμετοχή η Κύπρος”, είπε.