Συνάντηση Υπουργού Εσωτερικών με την Ένωση Δήμων Κύπρου

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Εσωτερικών, με αντιπροσωπεία της Ένωσης Δήμων Κύπρου, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Πρόεδρός της κ. Ανδρέας Βύρας.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Υπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση στα ΜΜΕ: «Ήταν η πρώτη συνάντηση που είχα με τη νέα Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Δήμων Κύπρου. Τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι: προβλήματα δημοσιονομικά, προβλήματα με τα λειτουργικά τους έξοδα. Έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να προχωρήσει η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν μπορεί, ανεξάρτητα, να δίνονται χορηγίες χωρίς να νοικοκυρεύουμε και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επικράτησε ένα πάρα πολύ καλό κλίμα. Έχουμε συμφωνήσει ότι θα είμαστε σε μια εντατική και συνεχή επαφή, να συνεργαστούμε για να προχωρήσουμε ταχύτατα τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούτως ώστε, το κράτος, και σε μια μεταβατική περίοδο, να μπορέσει να στηρίξει τους Δήμους που έχουν ανάγκη αυτή τη στιγμή.

Από πλευράς του, ο κ. Βύρας επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση με τον κ. Υπουργό ήταν επικοδομητική. Όπως πρόσθεσε, «ο νέος Υπουργός είναι ένας πάρα πολύ καλός γνώστης των θεμάτων και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Δήμοι, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε μια σειρά από υπηρεσίες που είναι υπόχρεοι να προσφέρουν, όπως είναι η συντήρηση δρόμων, τα αποχετευτικά, η καθαριότητα και τα υγειονομικά θέματα». «Έχουμε μεταφέρει στον Υπουργό», συνέχισε, «τη μεγάλη ανάγκη που έχουν σήμερα οι Δήμοι έτσι, ώστε σε ένα μεταβατικό στάδιο να δούμε πως αυξάνεται η κρατική χορηγία. Παράλληλα, συμφωνήσαμε με τον Υπουργό μια διαδικασία ανταλλαγής απόψεων για τα θέματα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θέλουμε να προχωρήσει η Μεταρρύθμιση».

Ακολούθως και απαντώντας σε ερώτηση ότι αυτό το θέμα της Μεταρρύθμισης πάντοτες συνδεόταν και με τον εξορθολογισμό των εξόδων των Δήμων και κατά πόσο θα πρέπει ή όχι να αρχίσει ξανά ένας διάλογος με τα αιτήματα των Δήμων, ο κ. Βύρας είπε: «Δεν λέμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή να συζητούμε το θέμα της Μεταρρύθμισης. Ως νέα Εκτελεστική της Ένωσης Δήμων, έχουμε θέσεις οι οποίες πιστεύουμε ότι μπορούν να βοηθήσουν να λυθούν υφιστάμενες διαφορές μεταξύ κομμάτων και μεταξύ διάφορων φορέων. (Επαναλαμβάνω), δεν λέμε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο αυτός ο διάλογος μπορεί να ολοκληρωθεί εντός του έτους, ο κ. Βύρας είπε: «Αυτήν την ερώτηση θα πρέπει να την απευθύνετε στη Βουλή, η οποία κάποτε θα πρέπει να αποφασίσει γι’ αυτά τα θέματα».

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε ότι κάποτε, στην Κύπρο, μαθαίνουμε να μιλούμε για χρόνια. «Έχει διεξαχθεί διάλογος», τόνισε και πρόσθεσε: «Κάποια Νομοσχέδια βρίσκονται στη Βουλή. Αυτή τη στιγμή, έχουμε ενώπιον μας μια νέα Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Δήμων Κύπρου, η οποία έχει απόψεις και θέσεις. Η Κυβέρνηση πιστεύει στη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης τους αριθμού των Δήμων, αν θα νοικοκυρευτούμε. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που, με σαφή χρονοδιαγράμματα, θέλουμε να δούμε αν μπορούμε να βρούμε μια συνεννόηση τις επόμενες εβδομάδες, ώστε, από κοινού, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να διεκδικήσουμε την ταχύτερη ολοκλήρωση αυτής της Μεταρρύθμισης.

Τέλος, στην επανάληψη ερώτησης δημοσιογράφου κατά πόσο αυτό μπορεί να γίνει εντός του έτους, ο κ. Πετρίδης επεσήμανε ότι όποτε βάλαμε χρονοδιαγράμματα δεν πέτυχαν. «Άρα, εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας, διότι δεν εξαρτάται μόνο από εμάς».