Συνάντηση ΥΠΕΣ με ΣΗΔΗΚΕΚ -ΠΕΟ για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Συνάντηση με τη ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, με θέμα τη Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Υπουργός ανέφερε:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ για τη συνάντηση που είχαμε και τη συζήτηση για θέματα που αφορούν την Τοπική αυτοδιοίκηση. Όσον αφορά τα εργασιακά θέματα, θέλω να διαβεβαιώσω πως όχι μόνο δεν απειλούνται τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά αύριο, με τις δομές τις οποίες προτείνουμε είτε αυτές αφορούν τις συμπλεγματοποιήσεις των κοινοτήτων που θα έχουν πλέον νομικά κατοχυρωμένες δομές για προσωπικό, είτε αφορούν τους νέους δήμους με περισσότερη οικονομική βιωσιμότητα και έσοδα, είναι τότε που διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα, ως επίσης θα αρθούν και πάρα πολλές από τις παρατηρήσεις που ευλόγως θέτει ο Γενικός Ελεγκτής, που αφορούν τις κοινότητες και το προσωπικό το οποίο προσπαθούν να διαχειριστούν, χωρίς να έχουν τα μέσα αυτή τη στιγμή. Άρα, πιστεύω ότι είναι ένα μεγάλο βήμα και προς διασφάλιση αυτών των ανθρώπων οι οποίοι δουλεύουν υπό διαφορετικές ιδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όσον αφορά την ίδια την μεταρρύθμιση και την ουσία της, φαίνεται να συμφωνούμε στις γενικές αρχές. Έχουμε συζητήσει λεπτομερώς τα θέματα της οικονομικής αυτοτέλειας, τα θέματα της διοικητικής αυτοτέλειας και τα θέματα των αρμοδιοτήτων και φαίνεται να συμφωνούμε πως για να γίνει αυτό εφικτό, πρέπει να δημιουργηθούν μεγαλύτερες οντότητες. Το πώς δημιουργούνται αυτές οι οντότητες και οι μεταβατικές διατάξεις είναι κάτι για το οποίο όντως μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφορές που μπορούμε να συζητήσουμε διότι και το δικό μας νομοσχέδιο προβλέπει κάποιες μεταβατικές διατάξεις, που αρχίζουν να γίνονται κάποιες συμπλεγματοποιήσεις στους καθορισμένους που θα συνενωθούν.

Υπάρχουν κάποιες διαφορετικές αντικρίσεις από πλευράς ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ για κάποια πράγματα αλλά νομίζω επί των βασικών αρχών συμφωνούμε και νομίζω ότι θα υπάρξει και συνέχεια στις επαφές μας και με την ΠΕΟ όπως και με όλους τους φορείς οι οποίοι έχουν και ρόλο και λόγο και έχουν μελετήσει το θέμα, και πρέπει να πω ότι η ΠΕΟ μελέτησε το θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» κατέληξε ο κ. Υπουργός.