Συνάντηση Τσίπρα με τον Ιρανό Πρόεδρο

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης του στο Ιράν είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχανί.

Τον Αλέξη Τσίπρα, συνοδεύουν ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Γιώργος Σταθάκης και ο Νίκος Κοτζιάς.

Capture

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψη του στην Τεχεράνη, πλαισιωμένος από την ελληνική αντιπροσωπεία συνομίλησε με την Ιρανική αντιπροσωπεία.

Κοινός στόχος, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, είναι και η αξιοποίηση του γεγονότος ότι οι δύο χώρες βγαίνουν από πολυετή περίοδο κρίσης και ανοίγονται νέες δυνατότητες για επιστροφή στην ανάπτυξη για αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι η κρίση στην Συρία προκαλεί επιπτώσεις στην Ελλάδα λόγω των προσφυγικών ροών και πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να συνδράμουμε να αποκατασταθεί η σταθερότητα και να αντιμετωπιστεί το Ισλαμικό Κράτος. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Ιράν μπορεί να παίξει ρόλο, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

 

Ικανοποίηση εκφράστηκε και για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι λόγω του εμπάργκο, ο όγκος των διμερών συναλλαγών μειώθηκε κάτω από 30 εκατ. ευρώ το 2015, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για ανάπτυξη και συνεργασία. Πρότεινε επίσης να οργανωθούν μεικτές οικονομικές επιτροπές για να αναζητηθούν και άλλοι τομείς συνεργασίας και να ξεπερνιούνται πιο γρήγορα τα όποια εμπόδια .

Οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν πλήθος τεχνικών θεμάτων προκειμένου να διευκολυνθεί η συνεργασία σε πολλά θέματα, όπως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τον χώρο του φαρμάκου και της υγείας γενικότερα, τον πολιτισμό και την παιδεία, τις υποδομές, τις μεταφορές, τον κατασκευαστικό κλάδο.

Capture