Συνάντηση του ΠτΔ με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκο Βούτση, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Βούτσης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κατά τη συνάντηση παρευρίσκετο επίσης «αντιπροσωπεία της επιτροπής των επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων, που από ελληνικής πλευράς κάνανε αυτή την πολύ καλή δουλειά σε συνεργασία και με τους Κύπριους αντίστοιχους επί ενάμισι χρόνο για το Φάκελο της Κύπρου.

Ενημερώσαμε τον Πρόεδρο για τις πτυχές αυτού του εγχειρήματος που ελπίζουμε να κλείσει εντελώς τον κύκλο του ως προς αξιοποίηση του στο προσεχές διάστημα και ευχαριστήσαμε τον Πρόεδρο για μια πλήρη και ενδελεχή ενημέρωση που μας έκανε για τα τεκταινόμενα και για ότι υπήρξε εν πάση περιπτώσει στην τελευταία διαπραγμάτευση στην Ελβετία, όπως και για τις προοπτικές που υπάρχουν για αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ που μας δέχθηκε ο Πρόεδρος, ελπίζουμε ότι η παρουσία μας εδώ έβαλε ένα λιθαράκι και για μια οπτική για το μέλλον, για το πώς θα λυθεί».

Σε ερώτηση αν έχουν σταλεί στην Κύπρο όλα τα έγγραφα που συνθέτουν τον Φάκελο της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων απάντησε «τα πάντα” και πρόσθεσε ότι «όλο το υλικό το οποίο ήρθε σε γνώση ή προέκυψε από την Εξεταστική Επιτροπή στα έτη ’86-‘87-’88 της Ελληνικής Βουλής έχει σταλεί εδώ. Υπάρχουν επιπλέον υλικά, τα οποία δεν είχαν τότε συζητηθεί στην Εξεταστική Επιτροπή για τα οποία και για αυτά με το προσθετικό πρωτόκολλο που είχαμε υπογράψει με τον κ. Συλλούρη, αφού υπάρξει μια διαδικασία, όπως λένε τα διεθνή νόμιμα αποχαρακτηρισμού τους από την πηγή από την οποία προήλθαν σε εμάς, και αυτά θα έρθουν εδώ σε κάποια στιγμή σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Αλλά όλα τα υλικά που αφορούν αυτό που αποκλήθηκε ‘Φάκελος της Κύπρου’ και, επαναλαμβάνω, ήρθαν σε γνώση προέκυψαν από πολύωρες μαρτυρίες εβδομήντα περίπου πρωταιτίων, πρωτεργατών, συμμετεχόντων σε αυτό, έχουν έλθει ήδη στην Κύπρο».

Σε ερώτηση πότε θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία ο κ. Βούτσης είπε «τους προσεχείς λίγους μήνες, ελπίζω μέχρι τέλος του 2017».