Συνάντηση του ΠτΔ με την ηγεσία της αμερικανο-εβραϊκής οργάνωσης AIPAC

Συνάντηση του ΠτΔ με την ηγεσία της αμερικανο-εβραϊκής οργάνωσης AIPAC

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε απόψε την ηγεσία της αμερικανο-εβραϊκής οργάνωσης AIPAC, στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο και την ηγεσία της αμερικανο-εβραϊκής οργάνωσης AIPAC κατά την οποία ανασκόπησαν από κοινού τις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ και τις σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ, υπογραμμίζοντας με ικανοποίηση το υψηλό επίπεδο συνεργασίας της Κύπρου με το Ισραήλ, αλλά και τη διασύνδεση των ΗΠΑ με την τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Εξετάστηκαν οι προοπτικές που υπάρχουν σε αυτή τη συνεργασία και συζήτησαν ιδιαίτερα θέματα όπως η πρόοδος στην άρση του εμπάργκο με τη γνωστή αναθεώρηση της νομοθεσίας στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της οργάνωσης AIPAC υπογραμμίστηκε η ευαρέσκεια για το επίπεδο των σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ και διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο για τη δική της συμπαράσταση στην προσπάθεια να συμβάλει στη βελτίωση των κυπρο-αμερικανικών σχέσεων, ιδιαίτερα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της Κύπρου για την επίλυση του Κυπριακού και για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας της οργάνωσης υπογράμμισαν για ακόμη μια φορά ότι οι ΗΠΑ θεωρούν πως Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ είναι τρεις αξιόπιστοι εταίροι, τρία κράτη, ο ρόλος των οποίων είναι σημαντικός για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε την ηγεσία της AIPAC για τις εξελίξεις γύρω από το κυπριακό πρόβλημα, για τις παραβιάσεις, τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη θάλασσα έναντι της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις απειλές σχετικά με την Αμμόχωστο, υπογραμμίζοντας την αξία να υπερισχύσουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη με τον ΓΓ των ΗΕ και την Ειδική Απεσταλμένη του κα Λουτ, υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσε να προχωρήσουμε στους όρους αναφοράς εφόσον τερματιστούν τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία, και να έχουμε επανέναρξη διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος άκουσε από την ηγεσία της οργάνωσης για τη στήριξη της στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην αντιμετώπιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Εκτός από τις αναφορές του Προέδρου στην πρόοδο που γίνεται στις κυπρο-αμερικανικές σχέσεις στο επίπεδο της συνεργασίας για την ασφάλεια των χρηματο-οικονομικών συναλλαγών, έγινε ειδική αναφορά από την ηγεσία της AIPAC στην ενεργειακή συνεργασία στη Μεσόγειο, στον λεγόμενο ευρωπαϊκό ενεργειακό διάδρομο και στον αγωγό EastMed.

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε για το ότι προχωρά η έρευνα γύρω από τον αγωγό, αναλύοντας ότι υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις οι οποίες εξετάζονται, όπως είναι πιθανός τερματικός σταθμός υγροποίησης φυσικού αερίου και ότι όλες οι επιλογές είναι υπόψη, αλλά στο τέλος θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, αφού υπάρξουν και οι μελέτες για τον EastMed ανάλογα με τα τεχνικο-οικονομικά δεδομένα και το τι είναι περισσότερο συμφέρον και βιώσιμο, ούτως ώστε να υπάρξει και η αξιοποίηση/εμπορευματοποίηση των αποθεμάτων ενέργειας όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και των γειτονικών κρατών από κοινού.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε την ηγεσία της AIPACA για τη στήριξη που δίνει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και επιφυλάχθηκαν για τις επόμενες επαφές, αφού, όπως γνωστό, η ηγεσία της AIPAC επισκέπτεται κατά καιρούς την Κύπρο».