Συνάντηση στο Προεδρικό έχουν αύριο οι κάτοχοι αξιογράφων

“Τελευταία ευκαιρία” αναφέρουν οι κάτοχοι αξιογράφων εν  αναμονή της αυριανής συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο Προεδρικό.

Οι κάτοχοι τραπεζικών αξιογράφων  προειδοποίησαν με δυναμικές και έντονες διαμαρτυρίες.

Ο Πρόεδρς του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων,  Φοίβος Μαυροβουνιώτης  ανέφερε ότι  αναμένει να ακούσει την πρόταση της ΚΤ και της Τράπεζας Κύπρου για εξώδικη διευθέτηση του θέματος των αξιογράφων.

Ο κ. Μαυροβουνιώτης υπενθύμισε ότι σε πρόσφατη συνάντηση του Συνδέσμου με τον Πρόεδρο της Τράπεζας Κύπρου Κρίστι Χασάπη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Τζον Χούρικαν και τη Διοικήτρια της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζιη, έγινε πρόταση από πλευράς της Τράπεζας Κύπρου και της Κεντρικής για εξώδικη διευθέτηση του θέματος των αξιογράφων.

“Αύριο θα συναντηθούμε όλοι ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και αναμένουμε να ακούσουμε τι πρόταση θα κάνει και η ΚΤ και η Τράπεζα Κύπρου για να μπορέσουμε να πετύχουμε την εξώδικη διευθέτηση” είπε.

“Εμείς έχουμε τη δική μας πρόταση, θα ακούσουμε τι θα πουν και θα τοποθετηθούμε ανάλογα” πρόσθεσε.

Εξηγώντας την πρόταση του Συνδέσμου ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε ότι “νοουμένου ότι ισχύει η πρόθεση για εξώδικη διευθέτηση, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που βαρύνονται με ευθύνες -οι τράπεζες, η ΚΤ, το κράτος- να αναλάβουν ένα μερίδιο ευθύνης πάνω στη βάση της αποζημίωσης των ιδιωτών κατόχων αξιογράφων μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα”.

Ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε ότι ίσως το 80% των κατόχων αξιογράφων να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στα έξοδα μιας χρονοβόρας δικαστικής μάχης.

Ανέφερε επίσης ότι αν δεν υπάρχει δυνατότητα εξώδικης διευθέτησης “τότε θέλουμε να ακούσουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το κράτος θα αναλάβει την ευθύνη του, εφόσον προηγήθηκε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αποζημίωση όσων εξαπατήθηκαν και πήρε την έγκριση του Γιούρογκρουπ. Η μπάλα βρίσκεται στα πόδια του κράτους, να μας πει ποιος θα μας αποζημιώσει αν τελικά οδηγηθούμε στα δικαστήρια” είπε.

Πρόσθεσε ότι εντός των ημερών, μετά την αυριανή συνάντηση, ο Σύνδεσμος θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση. “Αν διαπιστώσουμε ότι μας παραπλανούν και μας ξεγελούν, τότε να αναμένουμε ότι θα γίνουν πολύ δυναμικές, έντονες διαμαρτυρίες και δεν γνωρίζουμε που μπορούν να φτάσουν διότι ο κόσμος είναι πλήρως απογοητευμένος”, είπε.

Εκ μέρους του Συνδέσμου ο Σταύρος Γιαλλουρίδης ανέφερε ότι “οι αντοχές και οι ανοχές χιλιάδων εξαπατημένων κατόχων αξιογράφων έχουν ημερομηνία λήξεως και αυτή είναι η αυριανή, μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό. Είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνουμε για να διευθετήσουν το τεράστιο έγκλημα που έγινα σε βάρος χιλιάδων συμπατριωτών μας. Δεν θα ανεχθούμε άλλη κωλυσιεργία, άλλη κοροϊδία” είπε.
Στο μεταξύ σήμερα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Φοίβος Μαυροβουνιώτης μετέβη στο Συνεδριακό Κέντρο “Φιλοξενία” όπου κατέθεσε σε αξιωματικούς της αστυνομίας μαρτυρικό υλικό που σύμφωνα με τον ίδιο επιβεβαιώνει τη “σοβαρή παρανομία” που έγινε σε βάρος κατόχων τραπεζικών αξιογράφων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Μαυροβουνιώτη, το μαρτυρικό υλικό που κατέθεσε “επιβεβαιώνει τις σοβαρότατες παρανομίες και παρατυπίες των τραπεζών και ίσως και στελεχών και ατόμων, οι οποίοι φαίνεται ότι παρέβησαν την ευρωπαϊκή οδηγία MiFID και οδηγίες της ΚΤ”.

“Για παράδειγμα διευθυντές ζητούσαν από τα παραρτήματά τους να ενεργοποιηθεί και ο τελευταίος υπάλληλος για να πουλούν αξιόγραφα τα οποία δικαιούνταν να πλασάρουν μόνο αδειούχοι επενδυτικοί σύμβουλοι. Εδώ υπάρχει σοβαρή παρανομία” είπε.

Πρόσθεσε ότι “αυτή τη στιγμή η Αστυνομία έχει στα χέρια της χιλιάδες καταγγελίες ατόμων τα οποία αποδεδειγμένα φαίνεται ότι έχουν εξαπατηθεί, επειδή δεν μπορούσαν να αντιληφθούν την επικινδυνότητα του προϊόντος”.

Ο κ. Μαυροβουνιώτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι “είναι αρκετοί αυτοί που θα υποστούν την τιμωρία και την ποινική δίωξη”.