Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου με το βλέμμα στις αγορές

Συνάντηση έχουν στις 10 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, με αντικείμενο την έξοδο της χώρας στις αγορές με την έκδοση 5ετούς ομολόγου για την άντληση 2,5-3 δισ. ευρώ.

Η συνάντηση αναμένεται να προηγηθεί των ανακοινώσεων για την υλοποίηση της έκδοσης, με το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι μετά τη σχεδόν έξι φορές υπερκάλυψη της προσφοράς από τις αγορές «ο στόχος -που δεν ήταν άλλος από το να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν την έξοδο από την κρίση- επετεύχθη».

Παράλληλα από το Μαξίμου επισημαίνουν με νόημα ότι ακολουθεί η πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, εντός του Απριλίου. Και τα δύο, λένε μετ’ επιτάσεως αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, θα βοηθήσουν τη συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Για το Μαξίμου η έξοδος στις αγορές ήταν ένας μεγάλος στόχος με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα. Όπως παραδέχεται συνεργάτης του Πρωθυπουργού, ο συνδυασμός της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων, της εξόδου στις αγορές και των πρώτων μέτρων τόνωσης της αγοράς δημιουργούν συνθήκες εξόδου από την κρίση, τα μνημόνια και τη πενταετή λιτότητα.

Επίσης, Σαμαράς και Βενιζέλος θα συζητήσουν και τις λεπτομέρειες της αυριανής επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, αλλά και την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που σημειώθηκε το πρωί έξω από την Τράπεζα της Ελλάδας.