Συνάντηση ΠτΔ – Στουμπ: Στο επίκεντρο διμερείς σχέσεις και κυπριακό

Οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Φινλανδίας καθώς και οι εξελίξεις στο Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Πρόεδρο της Φινλανδίας κ. Αλεξάντερ Στουμπ, στο Ελσίνκι.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στο Ελσίνκι κατόπιν πρόσκλησης του Φινλανδού ομολόγου του, την πρώτη επίσκεψη Κύπριου Προέδρου από το 2004, έφτασε στις 3μμ στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος Στουμπ, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές. Ακολούθησε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δύο χωρών.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου της Φινλανδίας.

Στο βιβλίο επισκεπτών ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έγραψε τα ακόλουθα:

«Με μεγάλη χαρά επισκέπτονται τη Φινλανδία κατόπιν της πρόσκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αλεξάντερ Στουμπ.

Παρά τη γεωγραφική απόσταση, η Φινλανδία και η Κύπρος συνδέονται από ισχυρούς δεσμούς φίλιας που διαμορφωθηκαν πρώτα και κύρια από τις μακρόχρονες και έντονες επαφές των δύο λαών που αναπτύσσονται σταθερά τα τελευταία 60 χρόνια.

Αυτές οι επαφές ξεκίνησαν με την άφιξη του πρώτου αποσπάσματος Φινλανδών ειρηνευτών στην Κύπρο, το 1964, με πέραν των δέκα χιλιάδων Φινλανδών να έχουν υπηρετήσει στο νησί μέχρι το 1979. Θα είμαστε για πάντοτε ευγνώμονες σε αυτούς τους άνδρες και τις γυναίκες, για την υπηρεσία τους για την ειρήνη στην πατρίδα μας και για το γεγονός ότι συνέβαλαν στο να διατηρηθεί ζωντανή η προοπτική επανένωσης μέχρι και σήμερα, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή.

Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004 σήμαινε ότι οι χώρες μας είναι εταίροι και σύμμαχοι και εντός της μεγάλης ευρωπαϊκή οικογένειας απολαμβάνοντας τα οφέλη της ενισχυμένης συνεργασίας, περιλαμβανομένης της κοινής μας προσπάθειας για προάσπιση του διεθνούς δικαίου και για προώθηση της ανάγκης για παγκόσμια προσήλωση στους κανόνες και τις αρχές του.

Είμαι βαθιά ευγνώμων για τη ζεστή σας φιλοξενία τόσο απέναντι σε εμένα όσο και στην αντιπροσωπεία μου και προσβλέπω στις θετικές και ουσιαστικές συνομιλίες μας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μου. Εν΄΄οψει και τις επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ είμαι βέβαιος ότι θα είναι πολύτιμες, ενώ θα εμπλουτίσουν και θα αναβαθμίσουν τις διμερείς μας σχέσεις σε άλλα επίπεδα».

Ακολούθησε κατ΄ιδιαν συνάντηση των δύο Προέδρων και στη συνέχεια διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Στην κυπριακή αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Υφυπουργός Ναυτιλίας κα Μαρίνα Χατζημανώλη, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κα Μαριλένα Ραουνά, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Ελσίνκι κ. Δημήτρης Σαμουήλ, η Εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ στη Λευκωσία, κα Στέλλα Μιχαήλ, το Μέλος του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου/Sherpa κ. Νεκτάριος Σωτηρίου και ο Διευθυντής του Γραφείου της Υφυπουργού Ναυτιλίας κ. Άδωνις Παυλίδης.

Μετά τις διευρυμένες συνομιλίες θα ακολουθήσουν δηλώσεις των δύο Προέδρων στα ΜΜΕ και δείπνο εργασίας.