Συνάντηση ΠτΔ – Ολγκίν: Ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα

Στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα, ώστε να επιτευχθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Μαρία Άνχελα Ολγκίν και ερωτηθείς αν στη συνάντηση συζητήθηκαν ιδέες και σκέψεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η κα Ολγκίν μάς ενημέρωσε για τις επαφές που είχε το προηγούμενο διάστημα στην Αθήνα, στην Άγκυρα και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έγινε μια ανταλλαγή απόψεων για τους τρόπους, για τα επόμενα βήματα, ούτως ώστε να επιτευχθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Η κα Ολγκίν τις επόμενες μέρες θα έχει σειρά επαφών στη χώρα μας, θα είναι μέχρι την Κυριακή, όπως μας έχει ενημερώσει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της έχει μεταφέρει ακόμη μια φορά τη δική μας βούληση ότι η παραμονή της για ακόμη περισσότερες μέρες θα είναι ωφέλιμη, για να μπορέσουν να γίνουν ακόμη πιο πολλές συναντήσεις, ούτως ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Έχουμε μεταφέρει τη δική μας ετοιμότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν, είμαστε έτοιμοι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ακόμα και αύριο, εντός του συμφωνημένου πλαισίου, από το σημείο που έχουν διακοπεί και αυτό το οποίο έχει σημασία είναι ότι όλοι είμαστε δεσμευμένοι από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».

Ερωτηθείς αν έχει συζητηθεί η μεθοδολογία που θα ακολουθήσει η κα Ολγκίν, προκειμένου να εισέλθει σε πιο ουσιαστική βάση η συζήτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχει γίνει αυτή η συζήτηση, επαναλαμβάνω ότι θα έχει και άλλες συναντήσεις αυτή τη βδομάδα. Οι συναντήσεις που πραγματοποιεί είναι συναντήσεις που θεωρεί και η ίδια ότι θα είναι χρήσιμες. Γνωρίζουμε πολύ καλά, γνωρίζουμε από την πρώτη στιγμή τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που θα είχαμε σε αυτή την προσπάθεια, είναι γνωστές οι δημόσιες τοποθετήσεις. Την ίδια στιγμή, όμως, εμείς είμαστε πιστοί και επιμένουμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο συμφωνημένο πλαίσιο».

Ερωτηθείς αν η κα Ολγκίν μετέφερε κάποιες σκέψεις, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «έχει γίνει αυτή η ανταλλαγή απόψεων ως προς κάποιες σκέψεις που έχει και η ίδια, αλλά και εμείς».

Σε ερώτηση αν μετέφερε κάποια προτροπή από τις εγγυήτριες δυνάμεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπήρξαν προτροπές. Αυτό το οποίο μας έχει μεταφέρει είναι η δημόσια, άλλωστε, δεδηλωμένη στήριξη της Αθήνας στις προσπάθειες μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου. Πέραν των δημόσιων τοποθετήσεων από πλευράς Λονδίνου, δεν έχει μεταφέρει κάτι η κα Ολγκίν».

Σε ερώτηση αν υπήρξε κάτι συγκεκριμένο από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Εκπρόσωπος απάντησε «όχι, έχει γίνει μια ανταλλαγή απόψεων, άλλωστε είναι γνωστή η δική μας πεποίθηση, η δική μας βούληση, αποδεδειγμένη πλέον, έμπρακτη βούληση, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Κληθείς να πει αν ζητήθηκαν κάποια ανοίγματα από πλευράς Λευκωσίας, ώστε να προσεγγίσουμε κάποιες θέσεις της άλλης πλευράς που να επιτρέψουν να αποφευχθεί το αδιέξοδο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι η δέσμευση όλων μας στο συμφωνημένο πλαίσιο. Αυτό που εμείς επαναλαμβάνουμε από την πρώτη στιγμή είναι η ετοιμότητα μας, η δημόσια ετοιμότητα μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ακόμη και σήμερα, από το σημείο που έχουν διακοπεί οι διαπραγματεύσεις».

Ερωτηθείς αν έγινε κάποια συζήτηση για την επιμονή του κ. Τατάρ ως προς το χρονοδιάγραμμα των έξι μηνών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχει τεθεί οποιαδήποτε συζήτηση για χρονοδιάγραμμα. Δεν έχει γίνει καμιά αναφορά σε κανένα σημείο για χρονοδιάγραμμα».

Σε ερώτηση αν υπάρχει αλλαγή στα δεδομένα σε σχέση με τη πρώτη επίσκεψη της κας Ολγκίν στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι η πρώτη επίσκεψη της κας Ολγκίν ήταν, ας μου επιτραπεί ο όρος, ΄αναγνωριστική΄. Ήταν η πρώτη σειρά επαφών τόσο με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη όσο και με τον κ. Τατάρ, αλλά και με κάποια οργανωμένα σύνολα στην Κύπρο. Θα έχει και άλλες επαφές αυτό το διάστημα, αλλά έχουν προηγηθεί και οι επαφές σε Αθήνα, Λονδίνο και Άγκυρα.

Το επόμενο διάστημα, όπως μας έχει ενημερώσει, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να συνεχίσει αυτές τις επαφές».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η κα Ολγκίν έφερε μαζί της και τη συνεργάτιδα της, η οποία θα παραμείνει στην Κύπρο και ερωτηθείς ποιος θα είναι ακριβώς ο ρόλος της συγκεκριμένης συνεργάτιδας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σήμερα δεν είχαμε υπεισέλθει σε αυτή την παράμετρο. Η ενημέρωση που είχαμε από την πρώτη συνάντηση με την κα Ολγκίν είναι πως πρόθεση της είναι αυτή η στενή της συνεργάτιδα να είναι στην Κύπρο σαν σημείο αναφοράς και σημείο επαφής μαζί με την κα Ολγκίν».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει πως θα υπήρχε κατά τη συνάντηση του με την κα Ολγκίν κατάθεση κάποιων προτάσεων και ερωτηθείς αν έχει γίνει αυτό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχει γίνει μια ανταλλαγή απόψεων ως προς το πώς μπορεί να επιτευχθεί επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, και από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι, άλλωστε, δεδομένη η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσα από την ανακοίνωση των μέτρων που αφορούν τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, αλλά και το τεράστιο κεφάλαιο των ευρωτουρκικών, που ενδεχομένως να απασχολήσει επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν προτροπές και για άλλα μέτρα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έγινε ανταλλαγή απόψεων, δεν έχουν γίνει προτροπές ούτε μπορούν να γίνουν προτροπές σε μια προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».