Συνάντηση ΠτΔ με τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας, με φόντο το Brexit

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαορ, τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο κ. Στέφαν Λίλι.

Μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα του Ύπατου Αρμοστή, «λόγω και της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση «συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ και έχουν σχέση με την Κύπρο.

Υπήρξαν εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επηρεαστεί η καθημερινότητα των Κυπρίων στην Αγγλία, ιδιαίτερα των φοιτητών μας. Για τους φοιτητές υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι θα τυγχάνουν μεταχείρισης όπως και οι Άγγλοι φοιτητές.

Από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι δεν θα επηρεαστούν με κανένα τρόπο η καθημερινότητα και η παραμονή των Άγγλων υπηκόων στην Κύπρο.

Έγινε αναφορά και στο Κυπριακό, ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο και επαναβεβαίωσε την πρόθεση και την ετοιμότητα του να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που αφορούν το εμπόριο και τις διμερείς σχέσεις με το ΗΒ, και τονίστηκε η διάθεση και η πρόθεση και των δύο μερών να συνεχίσουν τις σχέσεις και να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία».

Ερωτηθείς αν οι Βρετανοί υπήκοοι θα μπορούν να αγοράζουν περιουσία στην Κύπρο, ο κ. Κούσιος είπε ότι «αυτά είναι ειδικά θέματα που δεν έχει ακόμα αποφασιστεί πώς θα τύχουν χειρισμού, αλλά, ναι, η γενική γραμμή είναι ότι δεν θα επηρεαστούν τα δικαιώματα των Άγγλων να επισκέπτονται, να παραμένουν στην Κύπρο ή να αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία. Είναι θέμα που θα τύχει συζήτησης και επεξεργασίας στη συνέχεια από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών».