Συνάντηση ΠτΔ με μέλη της κεντρικής γραμματείας της ΠΑΣΥΔΥ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα μέλη της Κεντρικής Γραμματείας της ΠΑΣΥΔΥ, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη και της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου κας Κλέλιας Βασιλείου.

Μετά τη συνάντηση, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ κ. Γλαύκος Χατζηπέτρου δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι επέδωσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη γενική απόφαση του τελευταίου συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ και πρόσθεσε ότι «εκφράσαμε τις ευχαριστίες μας προς την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παραχώρηση τεμαχίου κρατικής γης για ανέγερση νηπιαγωγείου και βρεφοκομικού σταθμού σε χώρο που γειτνιάζει με το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας».

Πρόσθεσε ότι «το έργο ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, σε δέκα μήνες έγινε το νηπιαγωγείο και λειτούργησε κανονικά από την 1η του Σεπτέμβρη. Είναι ένα σπουδαίο έργο για την ΠΑΣΥΔΥ το οποίο εξυπηρετεί πολλούς δημόσιους υπαλλήλους. Θα δέχεται 180 νήπια και 60 βρέφη. Επί του παρόντος έχουμε σύνολο 175 παιδιά».

Είπε ακόμα ότι «σε σχέση με τη γενική απόφαση του συνεδρίου, έγινε μια αναφορά στις συνέπειες της κρίσης, στη μεταρρύθμιση, στους εργοδοτουμένους αορίστου χρόνου και στο ΓΕΣΥ.

Ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για εμάς είναι το θέμα των υπηρετούντων με το καθεστώς του αορίστου».

Όπως είπε ο κ. Χατζηπέτρου, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία κανένας δεν μπορεί να απολυθεί ως πλεονάζων και πρόσθεσε ότι υπάρχει μια στρέβλωση με το να είναι οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι μόνιμοι και οι άλλοι μισοί έκτακτοι.

«Ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διερευνηθεί η δυνατότητα συλλογικού διορισμού των εκτάκτων δια νόμου, δηλαδή να μπουν στις οργανικές θέσεις που κατέχουν τώρα με την ιδιότητα του αορίστου χρόνου», επεσήμανε.

Πρόσθεσε ότι «στη συνέχεια εκείνο που ζητήσαμε, και το βλέπει και η άλλη πλευρά θετικό, είναι ότι πρέπει να σταματήσει η πρόσληψη με αυτό το καθεστώς του εκτάκτου. Πρέπει οι μόνιμες θέσεις να πληρώνονται κανονικά μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες, δηλαδή μέσω της ΕΔΥ. Μπορώ να πω ότι ήταν θετικός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Οικονομικών βάζοντας ως μόνη προϋπόθεση, που είναι και δική μας απαίτηση, να γίνει με νόμιμο τρόπο, να μην υπάρχει ευχέρεια ακύρωσης μετά από προσφυγή.

Και το πιο σημαντικό είναι ότι αν γίνει αυτό δεν θα υπάρχει κόστος. Θα διατηρήσουν τις θέσεις που έχουν και θα μπουν στην ανάλογη μισθολογική βαθμίδα. Πιστεύω ότι θα είναι καλό και για τη Δημόσια Υπηρεσία και για τον τόπο αν δοθεί αυτή η λύση».

Για το θέμα της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι «είναι γνωστό ότι η ΠΑΣΥΔΥ έχει συμφωνήσει με την Κυβέρνηση σε πολλά θέματα που αφορούν τις μετακινήσεις, τις προαγωγές, την αξιολόγηση. Κάποια κόμματα ήγειραν κάποια θέματα, και παρέμεινε στη Βουλή. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει συνέχεια, ώστε η μεταρρύθμιση που είναι αναγκαία, να προχωρήσει κανονικά».

Ερωτηθείς είπε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αορίστου χρόνου ανέρχονται σε περίπου 4500 προσθέτοντας ότι «οι άνθρωποι αυτοί υπηρετούν για πάρα πολλά χρόνια και δεν μπορεί να ζουν στην αβεβαιότητα συνέχεια και με βάση τον νόμο είναι πλέον αορίστου χρόνου και δεν απολύονται ούτε και εάν ακόμη κριθούν πλεονάζοντες».