Συνάντηση ΠτΔ με Καγκελάριο Μέρκελ

Κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, είχε σήμερα στις Βρυξέλλες πριν από την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Βασικά θέματα της συνάντησης ήταν η οικονομίας και ειδικότερα, η πορεία της κυπριακής οικονομίας, αλλά και το μείζον θέμα της Συνόδου που είναι η λήψη μέτρων για την αναχαίτιση της νεανικής ανεργίας.

Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρηστος Στυλιανίδης, η συνάντηση είχε διάρκεια περίπου 20 λεπτά, έγινε σε «πολύ καλό κλίμα», ενώ η κ. Μέρκελ άκουσε προσεκτικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα θέματα εφαρμογής του μνημονίου, τον προγραμματισμό και τους νέους θεσμούς που δημιουργήθηκαν για την καλύτερη υλοποίησή του. Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε στην Καγκελάριο ότι δεν τίθεται θέμα απόκλισης της Κύπρου από τα συμφωνηθέντα.

Σύμφωνα με τον ΚΕ, συζητήθηκαν κάποιες πρακτικές δυσκολίες που παρουσιάζονται κατά την εφαρμογή του μνημονίου, δυσκολίες όπως είπε, που αναγνωρίστηκαν και θα εξεταστούν από τους εταίρους ώστε να βρεθούν λύσεις το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Αναστασιάδης πληροφόρησε την κ. Μέρκελ ότι αποδέχεται την πρόσκλησή της και θα συμμετάσχει στη διάσκεψη που διοργανώνει η Καγκελάριος στις 3 Ιουλίου στο Βερολίνο για την νεανική ανεργία, ενώ συνολικά θα λάβουν μέρος στη διάσκεψη αυτή 24 Ευρωπαίοι ηγέτες.

Τέλος, συζητήθηκαν τα θέματα της Συνόδου και ειδικότερα οι πρωτοβουλίες που προωθούνται για την αναχαίτιση της ανεργίας των νέων, οι οποίες θα συζητούνται απόψε και αύριο στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει τη διάθεση 6 δισ. ευρώ από την ΕΕ στη διάρκεια της διετίας 2014-2015.