Συνάντηση Προέδρου της Βουλής τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Σουηδικού Κοινοβουλίου

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης δέχθηκε σήμερα τον Πρώτο Αναπληρωτή Πρόεδρο του Σουηδικού Κοινοβουλίου κ. Tobias Billström και αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους βουλευτές κ.κ. Lennart Axelsson, Michael Svensson, Richard Jomshof και κα Kerstin Nilsson που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο. Την αντιπροσωπεία συνόδευε η Πρέσβης της Σουηδίας στη Λευκωσία κα Anna Olsson Vrang.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Billström μετέφερε στον Πρόεδρο της Βουλής πρόσκληση από τον Σουηδό ομόλογό του για επίσημη επίσκεψη στην Στοκχόλμη, την οποία ο κ. Συλλούρης αποδέχτηκε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής προέβη στη συνέχεια σε μια ιστορική αναδρομή του Κυπριακού προβλήματος και σε ενημέρωση γύρω από την τρέχουσα διαδικασία επίλυσής του, κάνοντας αναφορά στις πάγια αδιάλλακτες τουρκικές θέσεις.

Ο κ. Billström αναφέρθηκε στην πολύχρονη παρουσία Σουηδών στην αποστολή της UNFICYP, για την οποία ο κ. Συλλούρης εξέφρασε την εκτίμηση του κυπριακού λαού. Ιδιαίτερη ήταν επίσης η αναφορά του κ. Billström στην κυπριακή ιστορία στους αρχαιολογικούς θησαυρούς του νησιού και η σύνδεσή τους με τις αρχαιολογικές αποστολές της Σουηδίας στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε την επιθυμία του για εξέταση βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζει η Σουηδία σε διάφορούς τομείς, κυρίως σε αυτόν της υγείας.

Τέλος, συζητήθηκαν θέματα περαιτέρω αναβάθμισης των κοινοβουλευτικών σχέσεων Κύπρου – Σουηδίας.