Συνάντηση Προέδρου με Τζον Κέρι

Συνάντηση είχαν χθες αργά το βράδυ στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι κατά την οποία συζήτησαν τις εξελίξεις στο κυπριακό, τις  διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, αλλά και θέματα ενέργειας, υπό το πρίσμα και των δεσμεύσεων των ΗΠΑ να προστατεύσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της.

“Απόλυτα παραγωγική και χρήσιμη” χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Πρόεδρος, ενώ κυβερνητική πηγή υπογράμμισε την ικανοποίηση της πλευράς μας που οι απόψεις οι οποίες εκφράστηκαν από τον Τζον Κέρι είναι ταυτόσημες με του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν προέβη σε δηλώσεις, ενώ οι δύο άνδρες εμφανίστηκαν μαζί πριν τη συνάντηση, για την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε πως ο κ. Κέρι θα έχει προσωπική εμπλοκή στο κυπριακό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πριν λάβει τις τελικές αποφάσεις θα αναμένει το αποτέλεσμα των επαφών Αϊντε τον Οκτώβριο. Μίλησε επίσης για νέα ενέργεια στις συνομιλίες και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για τη στάση της τουρκικής ηγεσίας, με την οποία συνομίλησε για το κυπριακό στην Άγκυρα και θα συνεχίσει τις συζητήσεις στη Νέα Υόρκη.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι στις συνομιλίες του με τον κ. Κέρι «η επικέντρωση της προσοχής ήταν στην νέα φάση της διαδικασίας των συνομιλιών για μια λύση του κυπριακού» και «για την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής και άσκησης πιέσεων προς τη χώρα η οποία μπορεί να επηρεάσει έτσι ώστε να έχουμε καταλυτικές εξελίξεις».

Απαντώντας σε ερώτηση για το κλίμα που του μετέφερε ο κ. Κέρι από τις συνομιλίες του στην Αγκυρα, είπε πως «έφερε την πεποίθηση ότι η Τουρκία εννοεί αυτά που λέει».

«Βεβαίως η απάντηση ήταν ότι αυτό θα διαφανεί μέσα από τις συγκεκριμένες ενέργειες . Γι αυτό και μπορεί και να αναβαθμίζεται ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να υπάρξει μια τέτοια στάση και συμπεριφορά, ώστε αυτή τη φορά να έχουμε απτά αποτελέσματα».

Σε σχέση με πιθανή επίσκεψη Κέρι στην Κύπρο, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα πως «αν υπάρξουν οι εξελίξεις που προσβλέπει προς αυτές ο κ. Κέρι, ενδεχόμενα, να υπάρξει και επίσκεψη στη Κύπρο τις επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους ελάχιστους μήνες».

Στο ερώτημα αν υπάρχει κάποια σκέψη από μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης για διορισμό ειδικού συντονιστή στο κυπριακό, είπε πως δεν συζήτησαν τέτοιο θέμα.

«Αλλά εν πάση περιπτώσει, εξεδήλωσε και επανέλαβε το μεγάλο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για να υπάρξει πρόοδος στο κυπριακό έτσι ώστε το συντομότερο, σε ένα παρατεταμένο και απαράδεκτα αδιέξοδο πρόβλημα, να βρεθεί η λύση του».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως πέραν του κυπριακού συζητήθηκε «και η προστασία – όπως ήταν και η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών – των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όπως βεβαίως και η οικονομική κατάσταση της χώρας όπως διαμορφώνεται σαν αποτέλεσμα και των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Ρωσία».

Και εκτίμησε ότι υπάρχει απόλυτη κατανόηση των θέσεων «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα θέματα αρχών θα πρέπει να εγκαταλείπονται».
Συνομίλησαν τέλος για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στη περιοχή.

Στη συνάντηση παρακάθισαν επίσης από κυπριακής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, οι πρέσβεις Γιώργος Σιακαλλή και Νίκος Αιμιλίου κι διευθύντρια του γραφείου του υπουργού Κούλα Σοφιανού.

Από αμερικανικής πλευράς η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ, η βοηθός υφυπουργός Αμάντα Σλόατ, ο αναπληρωτής προσωπάρχης Jon Finer, ο διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων Charles και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης θα έχει την Τρίτη συνάντηση με την Βικτώρια Νούλαντ, ενώ την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με την Αμάντα Σλόατ.