Συνάντηση Προέδρου με Στέφαν Φούλε

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση σήμερα το πρωί, με τον Επίτροπο διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, ενώ το προσχέδιο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαικού Συμβουλίου, περιλαμβάνει ειδική αναφορά στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, στο προσχέδιο των Συμπερασμάτων που θα εγκρίνουν την Παρασκευή το μεσημέρι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, υπάρχει παράγραφος με ειδική αναφορά στο Κυπριακό.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καλωσορίζει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων εφ’ όλης της ύλης, στη βάση της Κοινής Διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου με στόχο την επανένωση της Κύπρου». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «υποστηρίζει μια συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το προσχέδιο Συμπερασμάτων, σημειώνει επίσης ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η διαίρεση της Κύπρου έχει διαρκέσει για πάρα πολύ και δίνει έμφαση και σημασία στη διατήρηση του μομέντουμ», προσθέτοντας ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να παίξει τον δικό του ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων».

Υπογραμμίζει ακόμη ότι «η επανένωση της Κύπρου θα είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λαού και από αυτή την άποψη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει οποιαδήποτε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης συμφωνηθούν από τα δύο μέρη, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν αποφασιστικά στη δημιουργία ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να δώσουν ώθηση στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων».