Συνάντηση Προέδρου με ΔΣ Αμμοχώστου και κοινοτάρχες κατεχομένων κοινοτήτων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου και τους Κοινοτάρχες των κατεχομένων κοινοτήτων Αμμοχώστου.

Μετά τη συνάντηση ο Δήμαρχος Αμμοχώστου κ. Αλέξης Γαλανός δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι «κατατοπιστήκαμε από τον Πρόεδρο όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις» και πρόσθεσε ότι «εκφράστηκε η ελπίδα ότι θα βρεθεί κάποια κοινή βάση για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού. Οι πρώτοι που ενδιαφέρονται για λύση του Κυπριακού με δίκαιο και βιώσιμο και λειτουργικό τρόπο είναι ο προσφυγικός κόσμος που υπέφερε και υποφέρει περισσότερο από τον οποιονδήποτε άλλο. Έχει πλήρη επίγνωση ο προσφυγικός κόσμος ότι ο χρόνος δυστυχώς κυλάει εναντίον μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν απαράδεκτες υποχωρήσεις.

Ο Πρόεδρος προσέρχεται σε αυτές τις συνομιλίες με θετικό πνεύμα και με πολύ καλή διάθεση για να επαναρχίσουν».

Πρόσθεσε ότι «το θέμα της Αμμοχώστου δεν είναι ένα απλό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά είναι μια προτεραιότητα την οποία έθεσαν τα ίδια τα Ηνωμένα Εθνη, με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Υπάρχει μια πρόταση που έγινε από προηγούμενες Κυβερνήσεις, την Κυβέρνηση Χριστόφια και την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, που προήλθε από τον Δήμο Αμμοχώστου για έναρξη μελέτης για επανεγκατάσταση στην πόλη, υπό τα Ηνωμένα Εθνη, με άνοιγμα του λιμανιού Αμμοχώστου υπό την καθοδήγηση και με τους όρους της ΕΕ και με προώθηση της ανάπτυξης της μεσαιωνικής πόλης, που δεν έγινε αποδεκτή από την άλλη πλευρά, ωστόσο αποτελεί μια πολύ λογική θέση, που μπορεί να τεθεί στο τραπέζι και να τύχει υποστήριξης από πλευράς της ΕΕ και άλλων ενδιαφερομένων».

Πρόσθεσε ότι στις 7 και 8 Μαΐου θα επισκεφθεί την Κύπρο η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου για επαναλάβει την έκθεση της για το θέμα της Αμμοχώστου.

Ο κ. Γαλανός είπε ακόμη ότι αναφορικά με τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους κοινοτάρχες των κατεχομένων κοινοτήτων, στην οποίαν ήταν παρόντα και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Αμμοχώστου, ο κ. Γαλανός είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «άκουσε με μεγάλη προσοχή τη θέση των κοινοτήτων ότι υπήρξαν σοβαρές αδικίες σε βάρος του προσφυγικού κόσμου.

Μπορεί να έχουμε και εμείς ευθύνη διότι έπρεπε να είμαστε περισσότερο διεκδικητικοί, ο προσφυγικός κόσμος. Πρέπει να επαναχαραχθεί μια προσφυγική πολιτική ώστε να διατηρηθεί ζωντανό το προσφυγικό θέμα, καθώς αποτελεί το όπλο που διαθέτει σήμερα η Κύπρος σε ό,τι αφορά την τουρκική εισβολή και κατοχή.

Ιδιαίτερα να δοθεί σημασία στο κριτήρια για την απώλεια χρήσης και σε κάποιες άλλες αδικίες που γίνονται συστηματικά σε βάρος τμήματος του προσφυγικού κόσμου.

Έχει αναληφθεί η ευθύνη εκ μέρους όλων μας να ετοιμάσουμε εμπεριστατωμένες μελέτες σε συνεργασία με τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και με την ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου που ήδη διενήργησε μελέτη και θα διευθετηθούν συναντήσεις με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών για να συζητηθούν λεπτομέρειες ώστε να ετοιμαστεί σχέδιο από πλευράς της Κυβέρνησης».

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Ένωσης Κατεχομένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου, κοινοτάρχης Φλαμουδίου, κ. Μιχάλης Τζιόρτας δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι πρώτιστη προτεραιότητα είναι η δίκαιη λύση του Κυπριακού.