Συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη με Μπαν Κι μουν

Πρόεδρος της Δημοκρατίας:  «αν υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος και ο χρόνος».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου μισή ώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «παρά το σύντομο της συνάντησης ήταν αρκετά περιεκτική αλλά και αρκετά δημιουργική.

Καταρχήν μας απασχόλησε η ημερήσια διάταξη της παρούσας Γενικής Συνέλευσης, όπως είναι η μεταναστευτική κρίση αλλά και οι κλιματικές αλλαγές. Εχω πει στον ΓΓ ότι από πλευράς Κύπρου η ολοκλήρωση και επικύρωση θα γίνει προ του τέλους οπωσδήποτε του χρόνου.

Εν συνεχεία μας απασχόλησε η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, δηλαδή ως έχει σήμερα το στάδιο των διαπραγματεύσεων, με πολλή αντικειμενικότητα, μακριά από οποιοδήποτε blame game, δηλαδή απόδοση ευθυνών.

Εξήγησα στον ΓΓ πού βρίσκονται τα πράγματα, όπως επίσης και για κάποια εναπομείναντα που πρέπει να πραγματοποιηθούν, υπογραμμίζοντας την ίδια ώρα την ανάγκη της ιδιαίτερης προσοχής από όλους να μη δημιουργηθούν καταστάσεις οι οποίες πιθανότατα αντί να μας οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα, να είναι αποτρεπτικές της προσπάθειας, μη επικεντρωνόμενοι στην ουσία και στις ανησυχίες να οδηγηθούμε σε διασκέψεις οι οποίες ανώριμες ούσες δεν θα αποδώσουν αυτό που θέλουμε να πετύχουμε.

Η κατανόηση από πλευράς του ΓΓ ήταν απόλυτη και χαίρομαι ιδιαίτερα διότι τα όσα είχα αναπτύξει στον ΓΓ ήταν και στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του όσον αφορά τις πτυχές του Κυπριακού, διότι τα υπόλοιπα ήταν θέματα μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΕ».

Ερωτηθείς αν επέδωσε κάποιο έγγραφο στον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος απάντησε «θα επιδοθεί στην ώρα του».

Σε ερώτηση αν ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέμενε να ακούσει κάτι πιο ευχάριστο, ο Πρόεδρος είπε «όχι, νομίζω δεν άκουσε κάτι το δυσάρεστο εκτός από πραγματικότητες και οι πραγματικότητες δεν σημαίνει ότι είναι δυσάρεστες. Παρουσιάζουν δυσκολίες. Για αυτό και πρέπει όλοι να επικεντρωθούν- αν θέλουν να βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού- στις πραγματικές δυσκολίες, στο πού θα πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή, έτσι ώστε όλες οι πλευρές να δείξουν κατανόηση στις ανησυχίες η μια της άλλης, (οι πλευρές) εκείνες ιδιαίτερα που έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε όσα ανησυχούν (την ελληνοκυπριακή πλευρά), σε όσα οδήγησαν την ελληνοκυπριακή κοινότητα να απορρίψει το σχέδιο Ανάν».

Ερωτηθείς ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό που επιζητούμε είναι να συνεχίσουμε τις καρποφόρες και εποικοδομητικές προσπάθειες για να βρούμε μια συνολική λύση. Αυτό που αναμένω είναι όλοι να δείξουν προσήλωση στο στόχο μας και να είναι έτοιμοι να σεβαστούν τις ανησυχίες της κάθε μιας εκ των κοινοτήτων. Εμείς ήδη το κάναμε, υπάρχουν κάποια πράγματα που παραμένουν πολύ ευαίσθητα για την ελληνοκυπριακή κοινότητα και αναμένω ότι η αμοιβαία κατανόηση θα μας δώσει την ευκαιρία με δημιουργικές ιδέες να βρούμε διέξοδο».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να βρεθεί λύση εντός του έτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αν υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος και ο χρόνος».