Συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη με Ακιντζί

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, θα έχουν σήμερα στις 10 το πρωί συνάντηση, στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δηλώσει μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας συνάντησης την Παρασκευή 22 του μήνα ότι όσον αφορά το θέμα της δικαστικής και νομοθετικής εξουσίας ελάχιστα ή καθόλου απομένουν προς συμφωνία.

Πρόσθεσε πως επιτεύχθηκε και σημαντική πρόοδος στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας με εναπομείναντα κάποια θέματα ουσιώδους σημασίας.

H επόμενη συνάντηση με την οποία κλείνει ο κύκλος των εντατικοποιημένων επαφών του Ιουλίου έχει οριστεί για τις 29 του μήνα.

Χθες ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ Εσπεν Μπαρθ Εϊντε ο οποίος βρίσκεται στη ΝΥ με την Ειδική Αντιπρόσωπο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ δήλωσε πως το παράθυρο για λύση είναι ανοικτό αλλά δεν θα είναι για πάντα.

Πρόσθεσε πως “σε μια εβδομάδα από σήμερα θα έχουμε μία τουλάχιστον προκαταρκτική συζήτηση των θεμάτων που δεν έχουμε αγγίξει, συμπεριλαμβανομένων του εδαφικού, της ασφάλειας και των εγγυήσεων”. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι οι ηγέτες θα θέλουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, μέχρι την επόμενη συνάντηση στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ.