Συνάντηση Μέρκελ με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο

Για πρώτη φορά συναντήθηκε χθες η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο της Γερμανίας εκφράζοντας την λύπη της για τα υψηλά επίπεδα αντι-σημτισμού που σημειώνονται στη χώρα.

Παράλληλα, επανέλαβε τη στήριξη που παρείχε η Γερμανία στο Ισραήλ στις πρόσφατες αναμετρήσεις του στην Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζοντας το δικαίωμα του στην αυτοάμυνα.

“Κάθε κράτος έχει δικαίωμα: στην άμυνα, την αυτο-άμυνα, στην προστασία των πολιτών του”, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της υπεραμύνθηκε του δικαιώματος κάθε ατόμου στην τέλεση των τελετουργικών της θρησκείας του και αποσαφήνισε πως μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη θα έχει ψηφιστεί διάταξη απο τη γερμανική βουλή που θα εγγυάται το δικαίωμα των Εβραίων της Γερμανίας να γίνεται στα αγόρια τους περιτομή, στο ξεκίνημα της ζωής.

Αφορμή υπήρξε μια γερμανική δικαστική απόφαση στις αρχές του 2012, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις στους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους. Σύμφωνα με αυτήν, από δικαστήριο στην Κολονία, “η περιτομή στο αγόρι ισοδυναμεί με σωματική βλάβη”.