Συνάντηση Ευάγγελου Βενιζέλου – Τζον Κέρι

Ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, με δηλώσεις του προς τους Ελληνες δημοσιογράφους, έξω από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις σημερινές συναντήσεις που είχε στην αμερικανική πρωτεύουσα με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και τον Υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Βενιζέλος είπε πως συζήτησε το θέμα, που πρέπει να λυθεί βιώσιμα και δίκαια, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας Α και του ευρωπαϊκού κεκτημένου και στη βάση μίας διεθνούς προσωπικότητας, μίας κυριαρχίας και μιας ιθαγένειας», επισημαίνοντας ότι «οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να γίνει δεκτή με δημοψηφίσματα από τον ίδιο το λαό της Κύπρου».

Ανέφερε ότι με τον Τζον Κέρι συζήτησαν σε βάθος για όλα τα μεγάλα διεθνή, διμερή και ευρωπαϊκά θέματα και εξέφρασε ικανοποίηση γιατί λίγες μόλις ημέρες μετά την έναρξη της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, είχε την ευκαιρία να προβάλει το πρόσωπο όχι της Ελλάδας της κρίσης, αλλά της Ελλάδας που ως θεσμικά ισότιμο μέλος της Ε.Ε. την εκπροσωπεί συνολικά ως Προεδρία.

Υπογράμμισε ότι πέραν των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας, συζήτησαν όλο το εύρος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, «ιδίως στον τομέα της εμπορικής συνεργασίας, της προστασίας των συνόρων, ακόμα και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Είμαστε σύμμαχοι και αυτό το αποδεικνύουμε σε όλα τα μεγάλα και δύσκολα θέματα», είπε.

Συζήτησαν, επίσης, για την ευρύτερη περιοχή μας και τα δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και για (θέματα) της Νότιας γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης και της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και της ευρωατλαντικής προοπτικής των Σκοπίων.

Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την υποστήριξή του προς την πρωτοβουλία Κέρι για το Μεσανατολικό και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει στην προώθηση όλων των θεμάτων που αφορούν στη Γενεύη 2 για τη Συρία.

«Θέλουμε πραγματικά να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, γιατί είμαστε πάρα πολύ κοντά σε αυτή την ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής», είπε.
Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον Τζον Κέρι και για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, ο οποίος – όπως είπε – επέδειξε τεράστιο ενδιαφέρον για τα ελληνικά οικονομικά πράγματα.

Η «αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού, η προώθηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, η απόφασή μας ότι δεν χρειάζεται και δεν μπορεί να ληφθεί πρόσθετο δημοσιονομικό μέτρο και, κυρίως, η ανάγκη να επιβεβαιωθεί κάτι που προκύπτει από τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και αυτό συνδέεται και με τη σταθερότητα ενός τραπεζικού συστήματος ελληνικού που γίνεται διεθνώς δεκτό ως ισχυρό μέσα στις μεγάλες ευρωπαϊκές 130 συστημικές τράπεζες», κατέληξε.

Ο κ. Βενιζέλος είχε αργότερα γεύμα εργασίας με διευθυντικά στελέχη δεξαμενών σκέψης (think tanks) στο Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Σπουδών (CSIS) και αργά το βράδυ αναμένεται να αναχωρήσει από τις ΗΠΑ.