Συνάντηση Επιτρόπου Προεδρίας με τον Αν.ΥΠΑΜ της Ελλάδος

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου είχε σήμερα συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Δημήτριο Βίτσα.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τον κ. Βίτσα για θέματα των αρμοδιοτήτων του, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και τα προβλήματα που αφορούν στις προσπάθειες επίλυσης του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι πρακτικές διευθετήσεις για παράδοση και μεταφορά στην Ελλάδα, λειψάνων Ελλαδιτών πεσόντων που έχουν εκταφεί και ταυτοποιηθεί στις ελεύθερες, αλλά και στις κατεχόμενες περιοχές. Η παράδοση των λειψάνων θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου 2016, στην παρουσία του κ. Βίτσα, καθώς και μελών των οικογενειών των ηρώων.

Ο κ. Βίτσας ενημερώθηκε λεπτομερώς και για τα αποτελέσματα της εκταφής που πραγματοποιήθηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας για εντοπισμό των λειψάνων των Ελλαδιτών καταδρομέων του ΝΟΡΑΤΛΑΣ. Όπως ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας, με βάση τις προκαταρτικές επιστημονικές εξετάσεις έχουν εντοπιστεί, στον χώρο εκταφής στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, οστά που ανήκουν σε 15 καταδρομείς. Με την ολοκλήρωση των επιστημονικών εξετάσεων, τα λείψανα θα παραδοθούν στις οικογένειες τους για ταφή.

Στη συνάντηση, συμφωνήθηκε η σύσταση κλιμακίου, το οποίο, σε συνεργασία με τις ελλαδικές στρατιωτικές Αρχές, θα έλθει σε επαφή με τις οικογένειες που έχουν παραλάβει λανθασμένα λείψανα στο παρελθόν, σε μια προσπάθεια να τους πείσει να τα επιστρέψουν.

Τόσο ο Επίτροπος Προεδρίας όσο και ο κ. Υπουργός εξέφρασαν τη στήριξη και συμπαράστασή τους στον αγώνα των δοκιμαζόμενων οικογενειών των αγνοουμένων Ελλαδιτών και Κυπρίων που για δεκαετίες βιώνουν το μαρτύριο της μη διακρίβωσης της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων.

Τόνισαν την ανάγκη όπως η Τουρκία επιδείξει επιτέλους την αναγκαία πολιτική και ανθρωπιστική βούληση για επίλυση του τραγικού αυτού προβλήματος και επεσήμαναν ότι η Τουρκία πρέπει να καταθέσει όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που αφορούν Κύπριους και Ελλαδίτες αγνοούμενους και τα οποία βρίσκονται στα αρχεία του τουρκικού στρατού, καθώς και να υποδείξει άμεσα μαζικούς χώρους ταφής, στους οποίους ετάφησαν οι νεκροί από τις περισυλλογές που διεξήγαγε ο τουρκικός στρατός από τα πεδία των μαχών.