Συνάντηση Γ. Λιλλήκα με διοικητή Κεντρικής Τράπεζας

«Συνεχίζω να έχω έντονες ανησυχίες για το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιο θα είναι το επιτόκιο που θα κληθούμε να πληρώσουμε…και θα επηρεάσει σημαντικά το ζήτημα της βιωσιμότητας».

Την ανησυχία του εξέφρασε ο υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας μετά τη συνάντησή του με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη, από τον οποίο ενημερώθηκε για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσειων που διεξάγονται και τα ποθούμενα αποτελέσματα από το επόμενο Eurogroup .

Αν το επιτόκιο κυμανθεί γύρω στο 3% όπως ήταν το ελληνικό επιτόκιο «τότε με ένα τόσο μεγάλο δημόσιο χρέος πολύ δύσκολα μια οικονομία που θα είναι σε ύφεση θα μπορεί να ανταποκριθεί ακόμα και στις αποπληρωμές των τόκων» εκτίμησε ο κ. Λιλλήκας… «διατηρώ έντονες ανησυχίες ως προς το τι θα προβλέπει το τελικό μνημόνιο αναφορικά με το λόγο που θα έχει η Τρόικα στη διαχείριση των εσόδων από το φυσικό αέριο».

Η αντίδραση της τρόικας, είπε, για τη δημιουργία ταμείου εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για το πώς ερμηνεύεται από την Τρόικα ο όρος “review” που προβλέπει το προσχέδιο που έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση με την Τρόικα…«Θα διατηρεί η κυπριακή Κυβέρνηση την ανεξαρτησία να διαχειρίζεται την κρατική περιουσία ελεύθερα, όπως η ίδια κρίνει ότι εξυπηρετεί τον τόπο ή θα χρειάζεται η έγκριση από την Τρόικα για το πώς θα διαχειριστούμε τα έσοδα μας από το φυσικό αέριο» διερωτήθηκε .