Συνάντηση Βενιζέλου-Νταβούτογλου για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη

Διμερή ζητήματα, το Κυπριακό, θέματα θαλασσίων ζωνών, η συριακή κρίση και η επικείμενη Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζητήθηκαν στην συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι μετέφερε στο συνομιλητή του την πρόταση του προέδρου της Κύπρου Αναστασιάδη, τόσο για την Αμμόχωστο, όσο και για να υπάρξει συνάντηση του κ. Νταβούτογλου με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή και ό,τι σε μια τέτοια εξέλιξη θα συναντήσει και ο ίδιος τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή.

“Η συζήτηση που είχαμε με τον κ. Νταβούτογλου ήταν φιλική, συγκεκριμένη και αποδοτική. Τα πρώτα θέματα που συζητήσαμε ήταν αυτά που αφορούν την κατάσταση στη Συρία και την Αίγυπτο. Η δική μας αντίληψη είναι πως η Αίγυπτος πρέπει να σταθεροποιηθεί και πρέπει να οδηγηθεί στην πλήρη αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών”, δήλωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι “Έχουμε, επίσης, πολύ καλή συνεργασία στα θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, κάτι που αποτελεί διεθνή προτεραιότητα, και έχουμε ως κοινό στόχο την αποκατάσταση του ρόλου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που πρέπει να λειτουργεί ως εγγυητής της ασφάλειας και της ειρήνης, όχι μόνο στη Συρία, αλλά σε κάθε περιοχή του κόσμου”.

Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το Κυπριακό, ο κ. Βενιζέλος είπε “Προφανώς συζητήσαμε και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Νταβούτογλου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον κ. Ντάουνερ. Θα δεχθώ κι εγώ την επίσκεψη του κ. Ντάουνερ. Μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα νέο μομέντουμ στο Κυπριακό, με βάση τις προτάσεις που έχει κάνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης και επειδή η κυπριακή κυβέρνηση μας έχει ζητήσει να συναντηθούμε με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, εμείς είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε, εφόσον φυσικά και η τουρκική κυβέρνηση δεχθεί να συνομιλήσει με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή”.

Τέλος, στην ερώτηση πώς σχολίασε η τουρκική πλευρά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε:

“Ρώτησε να πληροφορηθεί το περιεχόμενο και το χαρακτήρα της συνάντησης και επανέλαβα αυτό που είπα κι εχθές, ότι πρόκειται για ένα σχήμα συνεργασίας. Για εμάς, ούτως ή άλλως, η καλή σχέση με την Τουρκία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, είναι μια θεμελιώδης επιλογή. Θέλουμε να ενισχύσουμε τη στρατηγική εταιρική σχέση με την Τουρκία και αυτό θα το κάνουμε και κατά τη διάρκεια του εξαμήνου της ελληνικής προεδρίας”.