Συνάντηση Α. Σαμαρά – Ευ. Βενιζέλου το μεσημέρι μετά την συμφωνία με την τρόικα

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχουν στις 13:00 ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την τρόικα.

Ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Με χρονοδιάγραμμα 60 ημερών, ο πρωθυπουργός δρομολογεί την αναδιανομή των 500 εκατ. σε χαμηλοσυνταξιούχους, ένστολους, ευπαθείς ομάδες, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη συζήτηση στα ευρωπαϊκά όργανα για την απομείωση του χρέους και την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Σε πολιτικό επίπεδο, στόχος του πρωθυπουργού είναι να ενισχυθεί προεκλογικά το οπλοστάσιο της κυβέρνησης και να αντεπιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ «καταργώντας» το δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο. «Αυτοί που μέχρι πρότινως ήθελαν να γίνουν κυρίαρχοι του παιχνιδιού είναι από σήμερα κομπάρσοι» είπε χθες το βράδυ ο κ. Σαμαράς.

Σε ό,τι αφορά τις άμεσες κινήσεις, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μελετούν τον τρόπο που θα περάσει η συμφωνία με την τρόικα από τη Βουλή. Αν και οι πρώτες σκέψεις ήταν να περάσουν όλες οι ρυθμίσεις ως ένα άρθρο σε ένα νομοσχέδιο, τώρα εξετάζεται -με εισήγηση Βενιζέλου- να ακολουθηθεί μια πιο ελαστική διαδικασία. Συγκεκριμένα εξετάζεται να καταρτιστεί ξεχωριστό νομοσχέδιο για το ζήτημα των τραπεζών.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη με την τρόικα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στη Βουλή και οι ρυθμίσεις θα ψηφιστούν χωρίς αναταράξεις.