Συνάντηση Αναστασιάδη με Έρογλου – Αξιολόγηση πορείας διαπραγματεύσεων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου αναμένεται να προβούν σήμερα σε αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού , σε συνάντησή τους στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων αναμένεται να εξετάσουν τυχόν προβλήματα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τη λειτουργία των τεχνικών επιτροπών.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Η συνάντηση συμφωνήθηκε στις 20 Μαΐου μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι. Στην επόμενη τους συνάντηση στις 30 Μαΐου, οι δύο διαπραγματευτές συζήτησαν, μεταξύ άλλων, την ημερήσια διάταξη της σημερινής συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων, χωρίς ωστόσο να την οριστικοποιήσουν, και αναμενόταν το θέμα να συζητηθεί την ίδια ημέρα με εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων είχαν συναντηθεί στις 21 Μαΐου σε εστιατόριο στη νεκρή ζώνη, με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε πως οι ηγέτες είχαν συμφωνήσει να επισπεύσουν τη διαδικασία και να συναντώνται τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα. Είχαν, επίσης, επαναβεβαιώσει την πλήρη δέσμευσή τους στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον κ. Μπάιντεν.