Συνάντηση Αναστασιάδη – Γιούνκερ

Κατ’ ιδίαν συνάντηση θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με το νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το Σάββατο, 30 Αυγούστου, στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά το οποίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν για το νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη νέα Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.

Στην ατζέντα της συνάντησης, θα βρίσκονται το Κυπριακό, η οικονομία και το χαρτοφυλάκιο του νέου Κύπριου Επιτρόπου στην Κομισιόν.

Ακολούθως, ο κ. Γιούνκερ θα ανακοινώσει επίσημα τη σύνθεση του νέου Κολεγίου των Επιτρόπων.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι για τη θέση του Κύπριου Επιτρόπου στην Κομισιόν είναι ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Χρήστος Στυλιανίδης και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης. Την τελική απόφαση θα λάβει ο Πρόεδρος της Κομισιόν, αφού διαβουλευθεί πρώτα με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι η συνάντηση Αναστασιάδη – Γιούνκερ θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί. Στη συνάντηση, όπως είπε, θα συζητηθούν το Κυπριακό, η οικονομία και το χαρτοφυλάκιο του Κύπριου Επιτρόπου.

Είπε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο του Συμβουλίου.

Ερωτηθείς πότε αναμένεται η κάθοδος στην Κύπρο του νέου ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Νορβηγίας, Espen Barth Eide, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο κ. Eide αναμένεται στην Κύπρο πριν τη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μεταξύ 21 – 28 Σεπτεμβρίου.

Δεν έχει ακόμη οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα των συναντήσεων του Προέδρου στη Νέα Υόρκη, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι πέραν της συνάντησης που θα έχει με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος θα συναντηθεί με ηγέτες γειτονικών κρατών και των χωρών του Κόλπου.

Ερωτηθείς τέλος πότε θα ληφθεί η τελική απόφαση για το διορισμό του νέου Προέδρου του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών, μετά τη παραίτηση του Τώνη Αντωνίου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η οριστική απόφαση θα ληφθεί κατά την επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, την ερχόμενη Τετάρτη.