Συνάντηση Αβέρωφ – Xingyuan: Στήριξη της Κίνας στο θέμα της Κύπρου

Με τον πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο κ. Huang Xingyuan συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού ο Πρόεδρος κ. Αβέρωφ Νεοφύτου συνοδευόμενος από τη Διευθύντρια Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Καινοτομίας του κόμματος, κ. Σταυριάνα Κοφτερός.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ολοκληρώσαμε τη συνάντηση με τον πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο. Μας δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό αλλά και να ζητήσουμε τη στήριξη της Κίνας στο να υπάρξει μια καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου όσο και στις παράνομες ενέργειες που γίνονται από το κατοχικό καθεστώς για τα Βαρώσια. Η θέση της Κίνας ήταν πάντα υποστηρικτική στο θέμα της Κύπρου, στηρίζεται σε θέματα Αρχής και ευχαριστήσαμε τον πρέσβη για τη συνεχή, αντικειμενική και επί Αρχών στήριξη στη δική μας υπόθεση.

Την ίδια ώρα θέλω να μοιραστώ με τους συμπολίτες μας, τις έγνοιες αλλά και τις ανησυχίες που έχουμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός με το τι συμβαίνει στην περιοχή μας. Γι’ αυτό και πρέπει εμείς με νηφαλιότητα, σωφροσύνη και νουσιμάδα να χειριζόμαστε τα εθνικά μας ζητήματα. Η μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση, αυτή την περίοδο, είναι στη γειτονιά μας. Το μίγμα είναι εκρηκτικό.

Τα τελευταία συμβάντα στα διυλιστήρια της Σαουδικής Αραβίας, η ένταση που έχει δημιουργηθεί, η χρονίζουσα διαφορά μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, η αστάθεια στη Συρία, οι παρεμβάσεις της Τουρκίας, η εμπλοκή των μεγάλων συμφερόντων Αμερικής και Ρωσίας, αυτό το μίγμα είναι πολύ επικίνδυνο. Και καμιά φορά πρέπει να έχουμε υπόψη μας και να προετοιμαζόμαστε κι αν ακόμη οι συρράξεις είναι μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη χώρα μας, τα ατυχήματα δεν μπορούν να αποκλείονται. Γι’ αυτό και επαναλαμβάνω, χρειάζεται σύνεση και σωφροσύνη στο χειρισμό ευαίσθητων ζητημάτων γιατί προέχει η ασφάλεια και η σταθερότητα στη χώρα μας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη σύνεση την οποία τονίζει ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κι αν είναι στο εσωτερικό μέτωπο που απευθύνεται, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι:

«Είναι καλό στο εσωτερικό μέτωπο, να είμαστε ενωμένοι γιατί καθημερινά βρίσκουμε επουσιώδη ζητήματα να οξύνουμε το πολιτικό κλίμα, να κατασπαταλούμε τον χρόνο και την ενέργειά μας, στο να μαχαιρώνουμε ο ένας τον άλλο και δεν αφήνουμε χρόνο να διαβάσουμε, να πληροφορηθούμε και να καταγράψουμε τι γίνεται στη γειτονιά μας. Μια γειτονιά που είπα ότι είναι εκρητικό μίγμα, ένα ναρκοπέδιο. Εύχομαι να υπάρξει εκτόνωση αυτής της κατάστασης γιατί αν συνεχίσει αυτή η ένταση δεν ξέρω ποιο αποτέλεσμα θα έχει για την περιοχή και για όλους μας».

Ερωτηθείς για το αν λαμβάνει χώρα προετοιμασία ταξιδιού στην Αμερική και αν θα υπάρξει κάποια εκστρατεία από τον Δημοκρατικό Συναγερμό ενόψει της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, ο κ. Νεοφύτου απάντησε:

«Δεν προγραμματίσαμε οποιοδήποτε ταξίδι στην Αμερική όμως προγραμματίζουμε επαφές στην Ευρώπη ενόψει του Κογκρέσου που θα έχει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στις 21 Νοεμβρίου. Έχουμε σειρά προγραμματισμένων επαφών σε ευρωπαϊκές χώρες για να μεταφέρουμε και την κατάσταση που υπάρχει σήμερα αλλά και να ζητήσουμε τη στήριξη των αδελφών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, για καταδίκη ενεργειών όπως αυτές που ζούμε από την Τουρκία».