Συνάντηση Αβέρωφ – Σιζόπουλου: Συγκρατημένα αισιόδοξος για τον προϋπολογισμό

Αβέρωφ: Στα μέτρα των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους, ναι να κοιτάξουμε και κοινωνικά ζητήματα, υπογραμμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός που έχει καταψηφιστεί ήταν και ο πλέον κοινωνικά προσανατολισμένος προϋπολογισμός από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά θα χαρούμε ιδιαίτερα ως Δημοκρατικός Συναγερμός, εάν υπάρχουν περαιτέρω δυνατότητες να γίνει ακόμα πιο κοινωνικά ευαίσθητος και υποστηρικτικός ο προϋπολογισμός

Στα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού υποδέχτηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ κ. Μαρίνο Σιζόπουλο. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Αρχικά να ευχηθώ σε όλους καλή χρονιά και με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να τονίσω γι’ ακόμα μία φορά ότι ο βασικός στόχος όλων αυτών των επαφών και των διαβουλεύσεων που γίνονται από την πλευρά της ΕΔΕΚ με Υπουργούς αλλά και με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού τον φίλο τον Αβέρωφ Νεοφύτου, είναι για το πως θα μπορέσουμε στο πλαίσιο ενός αναθεωρημένου προϋπολογισμού να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν τους συνανθρώπους μας που προέρχονται από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αυτούς που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες και της οικονομικής κρίσης του παρελθόντος αλλά και την πρόσφατη της πανδημίας.

Γι’ αυτό μετά από την ολοκλήρωση μιας σειράς επαφών με Υπουργούς όπου συζητήσαμε διάφορα ζητήματα καθώς επίσης και με τον διοικητή την Κεντρικής Τράπεζας για θέματα που έχουν σχέση με τις εκποιήσεις των τραπεζών αλλά και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενημέρωσα σήμερα τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού για τις συγκεκριμένες επαφές και ανταλλάξαμε απόψεις για το πως μπορούμε ακριβώς να βοηθήσουμε στο να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο αυτών των προτάσεων κατά τρόπο θετικό όπως τονίζω γι’ ακόμα μια φορά, για τις ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτή είναι η προσπάθεια μας και από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα ήθελα να διαβεβαιώσω γι’ ακόμα μια φορά αυτούς τους συμπολίτες μας ότι θα συνεχίσουμε εποικοδομητικά χωρίς να εκτροχιάζουμε οικονομικά τον προϋπολογισμό, να βρισκόμαστε δίπλα τους, δίπλα στα προβλήματα τους, δίπλα στην καθημερινότητά τους για να τους στηρίξουμε και κοινωνικά και οικονομικά χωρίς να δημιουργούμε οποιεσδήποτε άλλου είδους ανισότητες».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού τόνισε τα εξής:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον αγαπητό φίλο τον Μαρίνο τον Σιζόπουλο και για τη σημερινή συνάντηση αλλά και την καλή του διάθεση να με ενημερώσει για το σύνολο των επαφών που έχει κάνει. Πάντα έμαθα να αναδεικνύω τα θετικά και είναι θετικό εν μέσω αυτών των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνει ο τόπος να συναντώ πολιτικούς ηγέτες κομμάτων μ’ ένα προβληματισμό για την πορεία της χώρας και ότι πρέπει να βρούμε λύσεις για να μην την πληρώσουν οι πολίτες. Με την πανδημία να καλπάζει, εξωτερικούς κινδύνους, επιπτώσεις στην οικονομία, ό, τι χειρότερο για τους πολίτες θα ήταν η δεύτερη καταψήφιση του προϋπολογισμού. Χαιρετίζω αυτή την καλή διάθεση του φίλου και Προέδρου της ΕΔΕΚ του Μαρίνου του Σιζόπουλου. Δεν είμαι αυτός που θα πάρω τις τελικές αποφάσεις, είναι η κυβέρνηση, εγώ βάζω το πλαίσιο. Στα μέτρα των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους, ναι να κοιτάξουμε και κοινωνικά ζητήματα, υπογραμμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός που έχει καταψηφιστεί ήταν και ο πλέον κοινωνικά προσανατολισμένος προϋπολογισμός από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά θα χαρούμε ιδιαίτερα ως Δημοκρατικός Συναγερμός, εάν υπάρχουν περαιτέρω δυνατότητες να γίνει ακόμα πιο κοινωνικά ευαίσθητος και υποστηρικτικός ο προϋπολογισμός. Υπάρχουν διάφορα άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με πολιτικές, τα συζητά η κυβέρνηση. Πρέπει και σε αυτά τα ζητήματα βεβαίως να στηρίξουμε τον κόσμο σημειώνω όμως, η στήριξη της κοινωνίας δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Άρα βάζοντας τα όρια, μέσα σε αυτά τα όρια υπάρχουν περιθώρια θετικών κινήσεων και είναι αυτά που κουβεντιάσαμε με τον αγαπητό Μαρίνο και δηλώνω και εγώ συγκρατημένα αισιόδοξος ότι αυτή η αγωνία που ζει ο κόσμος αν θα έχει ή δεν έχει προϋπολογισμό, αν θα έχει μισθούς και συντάξεις και κοινωνικές παροχές τους επόμενους μήνες, θεωρώ ότι είμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό δρόμο.

Όμως πέραν των θεμάτων που έθιξε ο αγαπητός Μαρίνος και θέλω να τον ευχαριστήσω και για την προσέγγιση σε ένα θέμα που βλέπουμε και εμείς και η ΕΔΕΚ και αρκετοί άλλοι, κόμματα που έχω δει το τελευταίο διάστημα.

Στηρίξαμε εργαζόμενους, δώσαμε αναστολές δόσεων, προσπαθούμε να δώσουμε περισσότερες κοινωνικές παροχές στα μέτρα των δυνατοτήτων του κράτους. Αυτό που δεν μπορέσαμε σήμερα πάλι με κάποιες εμμονές κάποιων, ήταν να δώσουμε το εργαλείο των ευρωπαϊκών εγγυήσεων, τη δυνατότητα και του Κύπριου μικρομεσαίου επιχειρηματία, του Κύπριου επιχειρηματία τη σπονδυλική της οικονομίας, όχι να τους δώσουμε χαριστικά λεφτά αλλά να έχουν τη δυνατότητα με ευρωπαϊκές και κρατικές εγγυήσεις να πάρουν ρευστότητα να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Για εμάς είναι κορυφαίο αυτό το ζήτημα και χαίρομαι γιατί βρήκα συναντίληψη από τον φίλο τον Μαρίνο Σιζόπουλο και είμαι ένα θέμα που θα το δούμε και με την κυβέρνηση. Πρέπει να δούμε τρόπους να επαναφέρουμε τις ευρωπαϊκές και τις κρατικές εγγυήσεις για να επωφεληθεί η σπονδυλική της οικονομίας που είναι οι κυπριακές επιχειρήσεις. Αν δεν δουλέψουν οι κυπριακές επιχειρήσεις, δεν μπορούν να υπάρχουν θέσεις εργασίας, δεν μπορούν να υπάρχουν έσοδα του κράτους για να κάνουμε όλα αυτά τα αναγκαία και αυτά που όλοι συμφωνούμε, να έχουμε ένα πιο δυνατό κοινωνικό κράτος».