Συνάντηση Αβέρωφ Νεοφύτου με αντιπροσωπεία της ΣΕΚ

• Η ευαισθησία για τους εργαζόμενους φαίνεται από το αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεις. Δεν είναι με βάση το τι λες για τους εργαζόμενους αλλά τι πράττεις στις οικονομικές σου πολιτικές για να τους ωφελήσεις.

• Είναι κοινωνική δικαιοσύνη να συνδέεις τις απολαβές των εργαζομένων με την αύξηση της παραγωγικότητας.

Με το πέρας συνάντηση του Προέδρου και αντιπροσωπείας του Δημοκρατικού Συναγερμού με την ηγεσία της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου, ο κ. Αβέρωφ Νεόφυτου προέβη στην πιο κάτω δήλωση:

Είχαμε μια εξαιρετική και παραγωγική συζήτηση με την ηγεσία της ΣΕΚ. Θέλουμε και δημόσια να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας αλλά και να συγχαρούμε την ΣΕΚ, όπως και το σύνολο των κοινωνικών εταίρων, για την υπεύθυνη στάση που τήρησε αυτά τα χρόνια της κρίσης.

Για εμάς το καλό των εργαζομένων έχει να κάνει και με την βιωσιμότητα και με την επικερδότητα των εργαζομένων. Αν θέλουμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας αξιοπρεπείς και αμειπτικές, πρέπει να έχουμε επιχειρήσεις που μέσα από τις δραστηριότητες τους παράγουν πλούτο αλλά και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.

Συζητήσαμε διάφορα ζητήματα με την ΣΕΚ, στα πλείστα έχουμε κοινές θέσεις και κοινή στόχευση. Όπως η εφαρμογή του ΓΕΣΥ, η καλυτέρευση των συνθηκών και των απολαβών των εργαζομένων.

Υπάρχουν και κάποια ζητήματα με διαφορετικές απόψεις. Σεβόμαστε την άλλη άποψη, την τεκμηριωμένη και αυτό είναι το υπόβαθρο της περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων μας.

Η ευαισθησία για τους εργαζόμενους φαίνεται από το αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεις. Δεν είναι με βάση τι λες για τους εργαζόμενους αλλά τι πράττεις στις οικονομικές σου πολιτικές για να τους ωφελήσεις.

Εμείς κοιτάζουμε στα μάτια τους Κύπριους εργαζόμενους γιατί μέσα από την οικονομική κρίση εφαρμόσαμε πολιτικές που μείωσαν την ανεργία από το 18% στο 7%.

Θα συνεχίσουμε σε αυτήν την πολιτική και πιστεύουμε ότι σε δύο με τρία χρόνια θα έχουμε πλήρη απασχόληση.

Θέσαμε και δημόσια το όραμα μας ως Δημοκρατικός Συναγερμός.

Για να νιώσουμε ότι εκπληρώσαμε το καθήκον έναντι της κοινωνίας θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο όπου και στην χώρα μας ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα είναι τουλάχιστον όπως τον μέσο μισθό στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα.

Χωρίς αυτό να εκγλυφθεί από οποιονδήποτε ότι πρέπει να μειωθούν οι απολαβές στον δημόσιο τομέα.

Όταν φτάσουμε σε αυτά τα επίπεδα, θα γίνουμε και στο θέμα των εργασιακών σχέσεων και της οικονομίας, ένα φυσιολογικό και κανονικό κράτος.

Δύο επιπρόσθετα σημεία, όσον αφορά τις αυξήσεις στις απολαβές των εργαζομένων.

Εάν καταφέρουμε και συνδέσουμε την αύξηση των μισθών με την παραγωγικότητα, θα είναι η πιο κοινωνικά δίκαιη αντιμετώπιση.

Είναι κοινωνική δικαιοσύνη να συνδέεις τις απολαβές των εργαζομένων με την αύξηση της παραγωγικότητας.

Το δεύτερο, το είπαμε και στη συζήτηση, έχουμε έγνοια όσον αφορά τη στέγαση.

Τα ενοίκια ανεβαίνουν. Τα νοικοκυριά δεν μπορούν να πάρουν δανεισμό για να αποκτήσουν το δικό τους διαμέρισμα ή σπίτι. Εάν δεν υπάρξει κρατική πολιτική για την κοινωνική στέγαση, θα βρεθούμε πολύ σύντομα, αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα.

Μέχρι σήμερα, ζούσαμε σε μια χώρα που ο καθένας, έστω και χρεωμένο, είχε το σπίτι ή το διαμέρισμα του. Από εδώ και μπρος, εάν δε βάλουμε συγκεκριμένες πολιτικές, οι πλείστοι εργαζόμενοι θα παίρνουν το μισθό τους και θα πηγαίνει στο ενοίκιο.