Συνάντηση Αβέρωφ με Μητσοτάκη και Παυλόπουλο

Κατά την πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου συνοδευόμενος από τον Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος κ. Αλέξανδρο Σίνκα, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο αλλά και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ως Δημοκρατικός Συναγερμός είναι με ιδιαίτερη τιμή που συναντόμαστε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, έναν θεσμό που τον τιμήσατε επάξια. Πολλές οι προκλήσεις αλλά ο ελληνισμός είναι για να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις. Η Ελλάδα θα παραμείνει στήριγμα στους αγώνες του κυπριακού ελληνισμού», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, ενώ τόνισε την ικανοποίησή του ότι το κυπριακό στηρίζεται σε σαφείς θέσεις που με τη σειρά τους εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και επιδιώκουν τη λύση του κυπριακού ως ενός ζητήματος που αφορά κράτος μέλος της ΕΕ, του οποίου η κυριαρχία πρέπει να γίνει σεβαστή κατά το διεθνές δίκαιο. «Γι’ αυτό ακριβώς βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου δεν νοείται ούτε Συνομοσπονδία, ούτε στρατεύματα κατοχής, ούτε εγγυήσεις τρίτων. Οτιδήποτε απαγορεύει το διεθνές δίκαιο, το αποκλείουμε γιατί κι αν θα είχαμε διανοηθεί να το αποδεχτούμε, που δεν θα το είχαμε διανοηθεί, αυτό δεν θα το δεχόταν η ίδια η ΕΕ. Άρα μέσω της Κύπρου προστατεύουμε την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ», τόνισε επίσης μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε πως «μια πρέπει να είναι η κυριαρχία. Διαφορετικά θα είναι όπως έχετε πει ασύνδετο και προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο και προς τις ευρωπαϊκές αρχές. Ένα πρέπει να είναι το κράτος. Μια Κύπρος μπήκε στην ΕΕ και μια Κύπρος θα παραμείνει. Είναι ο αγώνας μας να μετατρέψουμε την Κύπρο σε ένα φυσιολογικό κράτος, χωρίς ξένους εγγυητές, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς διαχωριστικά στοιχεία, με σεβασμό στους Τ/κ συμπατριώτες μας αλλά κάτω από μια σκέπη, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα», τόνισε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ακολούθησε η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά την υποδοχή του κ. Νεοφύτου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε τα εξής:

«Είναι η πρώτη μας συνάντηση εδώ στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι πάντα μεγάλη η χαρά μου να υποδέχομαι ένα πολύ καλό μου προσωπικό φίλο, έναν φίλο της Νέας Δημοκρατίας, ένα πολύ καλό φίλο του ελληνικού λαού».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού τόνισε πως είναι ιδιαίτερα τα αισθήματα και πως αποτελεί τιμή για τον ίδιο να βρίσκεται στο μέγαρο Μαξίμου με Πρωθυπουργό της Ελλάδας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Σε μια περίοδο που κατά την Πρωθυπουργία σας η Ελλάδα επανακτά την εθνική της αξιοπιστία και ο Έλληνας νιώθει αξιοπρεπής και βλέπει την ελπίδα για μια καλύτερη Ελλάδα μπροστά του», πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου.

Των συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας είχε προηγηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη. Εκεί ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ενημέρωσε μεταξύ άλλων τον κ. Πιερρακάκη πως από την 1η Μαρτίου θα μπει σε ισχύ και στην Κύπρο η έναρξη των εργασιών του Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού.